Tömegesen mészárolják a gólyákat Libanon felett

Tavasszal a költöző madarak Európa és Kelet-Ázsia felé veszik az irányt, hogy ott fészket rakjanak és szaporodjanak.

A közel-keleti keleti útszakasz, azaz az Európa felé érkező madarak útvonala, mert erre kerülik el a Földközi-tengert, hogy inkább a szárazföld felett repüljenek a madarak. A több mint fél millió fehér gólya útvonala Libanonon keresztül vezet, ahol mára egyfajta nemzeti sport lett a költöző madarak levadászása. Szegények és gazdagok egyaránt örömüket lelik abban, hogy gyakorlatilag mindenre lőnek, ami mozog a levegőben. Egyébként nemcsak Libanon, de más környékbeli országok lakosai is előszeretettel vadásznak a költöző madarakra, de mégis itt a legkétségbeejtőbb a helyzet, ugyanis a tömeges mészárlás már közvetlen hatással van a költöző madarak populációjára.

A becslések szerint 2,6 millió madár esik áldozatul évente az értelmetlen vadászatnak, köztük rengeteg védett, veszélyeztetett egyed is. Ez azt jelenti, hogy négyzetkilométerenként 248 madarat lőnek ki, de ezek csak becslések, a pontos számok ennél magasabbak is lehetnek, ahogyan a költöző madarak kilövése egyre elfogadottabb a társadalomban. A repülési útvonal alatt nagyjából húszméterenként állnak fegyveresek, de az sem ritka, hogy az erkélyről lövöldözik a madarakat, majd a képeket büszkén osztják meg a közösségi oldalakon. Az állatvédő szervezetek mellett már európai országok környezetvédelmi hivatalai is felemelték szavukat a madarak mészárlása ellen, eddig azonban nem történt érdemi változás az ügyben, írta az index.hu. 

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.