A németországi WWF és egy hamburgi reklámügynökség által kifejlesztett, ingyenesen letölthető WWF szoftver november végi megjelenése óta hatalmas érdeklődést generált világszerte.

Töltsd le: zöld fájlformátum

A németországi WWF és egy hamburgi reklámügynökség által kifejlesztett, ingyenesen letölthető WWF szoftver november végi megjelenése óta hatalmas érdeklődést generált világszerte.

A kezdeményezést kiemelt figyelemmel kísérte a sajtó, de cégektől és magánszemélyektől is érkeztek együttműködési szándékot kifejező megkeresések, illetve gratuláló levelek.  Számos felhasználó örömére szolgálhat, hogy a bevezetésekor csak Macintosh gépeken futó WWF szoftver immár Windows XP operációs rendszerre is letölthető. Mint arról korábban már beszámoltunk, a szoftver kifejlesztésére szemléletformáló céllal került sor. A „Save as WWF” kampány a zöld fájlformátummal a számítógép felhasználókat szeretné tudatosabb és takarékosabb papírfelhasználásra ösztönözni, illetve szeretne rávilágítani a nyomtatásra felhasznált papírmennyiség és a papírgyártás miatti erdőirtás közötti összefüggésre.
Nap mint nap óriási mennyiségű feleslegesen kinyomtatott papírtömeg keletkezik, melynek előállításához napról napra egész erdőket vágnak ki. Az e-mailek, honlapok, sőt néha egész könyvek értelmetlen kinyomtatása olyan felesleges igényt teremt, ami miatt világszerte összesen 13 millió hektár – azaz Görögország területével megegyező méretű – erdő tűnik el évente. A fák ilyen ütemű kivágása veszélyezteti más növények és állatok életét is, melyek a kitermelés miatt elveszítik élőhelyüket és táplálékukat.

Az új fájl formátum segítségével, egy nem nyomtatható PDF fájlt hozhatunk létre.
Az ingyenesen letölthető szoftver elhelyez a számítógép menüsorában egy „Save as WWF” menüpontot. Mérlegelhetjük, hogy gépünkön melyek azok a fájlok, melyeket nem kívánunk kinyomtatni, és a „Save as WWF” gombra kattintva dokumentumunk nem nyomtatható formában kerül elmentésre.
A WWF a nyomtatást blokkoló fájl formátummal arra szeretné ösztönözni a felhasználókat, hogy megfontoltabban éljenek a nyomtatás lehetőségével. A formátum terjesztésével és használatával mi magunk is hozzájárulhatunk az erdők védelméhez: minél többen csatlakoznak használatához, annál látványosabb eredményt érhetünk el.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.