Tolnay: A Mal nem felelős a katasztrófáért

Itt nem svindlerek működnek, hanem külföldön is elismert szakemberek. A dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért – mondta Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke a Figyelőnek.
Értéke csak egy működő vállalatnak van, ez a károsultak megsegítése szempontjából is fontos – hívta fel a figyelmet Tolnay Lajos. A Magyar Alumínium Zrt. elnöke a Figyelőnek adott interjúban emlékeztetett: cégük látja el az európai piacok 13 százalékát, termékeik most jutottak el Indiába, és az Egyesült Államokba.

„A cégnek akkor kell fizetnie, ha maga okozta a károkat. Mi úgy érezzük, hogy nem vagyunk felelősek, ugyanis álláspontunk szerint alapvetően egy elháríthatatlan külső erő, vagyis a természeti viszonyok alakulása okozta a katasztrófát, a munkatársaim mindent a szabályok szerint tettek” – fogalmazott Tolnay.
A Mal elnöke a hetilapnak elmondta, ha nem folytathatják a termelést, akkor 1100 alkalmazott és a beszállítók 1500 dolgozójának nem lesz munkája. 2014-ig az állam 7,3 milliárd forint bruttó adóbevételtől esik el, a segélyezések 2 milliárd forintba kerülnek, és a segélyezett családok becsült banki hitelállománya 1,5–2 milliárd forint.
“Mi segíteni akarunk, ehhez létrehozunk egy alapot. De csak egy működő cég tud helytállni. Abszolút kizárom, hogy az üzemet nem engedik újra működni, hiszen teljesen biztonságos megoldás van a vörösiszap elhelyezésére, és a vevőink nagyon várják az alapanyagot” – fogalmazott Tolnay.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.