Tojáshéjból műanyag?

Akinek még maradtak húsvéti főtt tojásai, ha elfogyasztja őket, ne dobja el a héjakat – még jó lehet valamire. Például műanyag-gyártásra.

A leicesteri egyetem kutatói élelmiszeripari szakemberekkel közösen egy olyan kísérletben vesznek részt, amelynek célja a tojáshéjat a műanyaghoz hasonló anyaggá alakítani és ezt a reciklált anyagot csomagoláshoz, vagy akár építkezéshez is fel tudják használni. (Aiolus News) A kutatást az iNet finanszírozza, amely elsősorban étel- és italinnovációkat támogat. Az egyetem fenntartható anyagokra szakosodott vegyészei Andy Abbot professzor vezetésével a kísérletek során a tojáshéjon belüli proteineket igyekeznek kivonni, amelyek a gyógyszeriparban is hasznosak lehetnek.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.