Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Tojás alakú faház a kanadai vadonban – HemLoft

Tojás alakú faház a kanadai vadonban – HemLoft

Előzőleg már sokféle faházról és alternatív lakóhelyiségről számolhattunk be, azonban egyiknek sincs olyan érdekes története, mint Joel Allen kerekded faházának, a HemLoft-nak.

Joel Allen, mielőtt faházépítésre adta volna a fejét, egyáltalán nem is foglakozott ácsmesterséggel: egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozott, ahol egy kis csoporttal egy nagy közösségi portál létrehozásán munkálkodtak. Eközben Joel, saját bevallása szerint, már szövögette korai, 26 éves korában való nyugdíjba menetelét. Azonban a projekt kudarcba fulladt, és így a nyugdíjtervek is, ezért a kanadai férfi más megoldás után kutakodott. Sok erdőben való barangolás után Joel aztán találkozott egy magát Old Man John-nak nevező szakállas öregemberrel, aki mintegy remeteként élt a természetben. Az idősödő hippi erdei háza és a ház körüli ácsmunkái aztán megihlették a tanácstalan ex-programozót, és így jutott el végül addig az ötletig, hogy ezt az érdekes faházat megépítse.
helm loft

Joel barátai segítségével évekig dolgozott a faház tervein, és elkészítéséhez túlnyomó részben újrahasznosított alapanyagokat használtak fel. Először egy teszt modellt építettek meg, hogy felmérjék a teherbírását, majd aztán belevágtak a fő projektbe, hogy egy tágasabb házikót építsenek meg. A fára erősített ház nemcsak formája, de tetőtéri, felfelé nyitható ablakai miatt is különleges, melyek által egy világos és jól szellőztethető belső térrel rendelkezik. Mivel Joel Allennek sem pénze, sem saját telke nem volt a HemLoft megépítéséhez, ezért főleg ellomtalanított anyagokból gazdálkodott. Ráadásul a brit kolumbiai Whistler magánerdejében került sor a fahát felállítására, így hát Joel a projektet évekig titokban tartotta, nehogy letartóztatásba torkolljon a kaland. Azonban nagy sokára aztán mégis kapcsolatba lépett a Dwell Magazine-nal, és ez a lap közölte elsőként a HemLoft lenyűgöző történetét. A faháznak mára már a saját honlapja is elkészült, ahol maga a történet, valamint képek és videók is megtalálhatók. Ezen kívül Joel Allen a weblap látogatónak a segítségét is kéri: mibe fogjon bele következőként?

helm loft

helm loft

Ajánlott tartalom

Hazai települések harca a klímaváltozással

Aszályok, árvizek, hőhullámok – a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségeket és következményeit a városokban és a vidéken élők egyaránt a bőrükön érzik.