Tocsogunk a szárazság után

Másfélszer több eső és hó hullt eddig a télen a szokásosnál, sok helyen nem bírja elnyelni a talaj.

A Balaton három Velencei-tónyi vízmennyiséget kapott az év eleje óta, a kedd-szerdai mediterrán ciklon pedig megbillentette a tó víztükrét, írja az origo.hu. Eddig másfélszer csapadékosabb volt az átlagosnál a tél, így tudott megfelelően átitatódni vízzel a talaj az extrém száraz 2012-es év után. Az enyhe idő miatt a csapadék nagy része eső formájában hullott, és rögtön be is szivárgott a földbe. A sok víz viszont már a talaj mélyebb rétegeibe is eljutott. Amennyiben folytatódik a csapadékos idő, további vizet már nem tud elnyelni a talaj. A hóréteg még eltakarja, de már megjelentek az első nagyobb belvizes foltok. Belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni több helyen is a Balaton partján, akárcsak Karcag, Kisújszállás, Ráckeve és Szekszárd környékén és a Bodrogzugban. A következő egy hétben sem lesz kimondottan száraz idő részletes előrejelzésünk szerint, így valószínűleg egyre több helyen jelenik meg a belvíz.

Ha esős lesz a tavasz, ez komolyan hátráltathatja majd a talajelőkészítő munkákat, illetve a már kikelt őszi vetésben is jelentős veszteségre kell számítani. Ha viszont gyakrabban fordulnak elő a szárazabb időszakok a következő hónapban, akkor normális szintre (80-90 százalékra) csökken a talajban felhalmozódott vízkészlet. A Balatonba három Velencei-tónyi vízmennyiség (120 millió köbméter) érkezett az év eleje óta, emiatt 68 centiméterre emelkedett a vízszint. Az lenne a legkedvezőbb, ha május végére 110 centiméteres lenne vízszint Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint. Két rendkívül meleg és csapadékhiányos év után viszont a vízügyi szakemberek elégedettek lennének azzal is, ha 90 centiméter fölé emelkedne a tó még a száraz nyári időszak előtt.

-

Megbillent a Balaton
A kedden és szerdán havazást okozó mediterrán ciklon akkora légnyomáskülönbséget okozott, hogy hosszanti irányba kibillentette a tó víztükrét. A meder két végén 47 centiméteres vízszintkülönbség alakult ki: Balatonfűzfőn 51 centit, Keszthelyen 98 centit mért az automata vízmérő. Rendkívül ritka az ilyen irányú és nagyságú kilengés, amelyben a szél is közrejátszott. A jelenség azért nem okozott károkat, mert nincs jég a tavon, és a vízszint még viszonylag alacsony.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.