Több városban is javult a levegő minősége

Visszavonták a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon, Nyíregyházán és Kazincbarcikán is.

Miskolc
Dobos Tímea, a miskolci városháza szóvivője azt mondta: visszavonták szerda délelőtt a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A szálló por koncentrációja hétfőn lépte túl a tájékoztatási küszöbértéket, így akkor tájékoztatási fokozatot rendeltek el Miskolcon, ám a levegő minősége időközben javult. A Búza téren és a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomások jelenleg a levegő minőségét jónak mutatják, ezért vonták vissza a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Kazincbarcika
Göndör Judit, a kazincbarcikai polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy az elmúlt napokban jelentősen javult a szálló por koncentrációja a városban üzemelő automatikus mérőállomás adatai szerint. Ennek megfelelően a korábban bejelentett tájékoztatási fokozatot visszavonja az önkormányzat. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint – a megyei meteorológiai előrejelzés alapján – mindkét városban várhatóan kismértékben tovább javulnak a jelenlegi adatok.

Nyíregyháza
Megszűnt a szmogriadó tájékoztatási fokozata Nyíregyházán is – közölte a nyírségi megyeszékhely polgármesteri hivatalának sajtófőnöke. Parillák Gabriella elmondta: a szálló por (PM10) 24 órás átlagkoncentrációja a Széna téri mérőállomás adatai szerint a hétfőn mért értékekhez képest kedden sem emelkedett, a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbérték alatt maradt. Ennek alapján szerdától már nincs érvényben szmogriadó tájékoztatási fokozata Nyíregyházán – tette hozzá a sajtófőnök. A nyírségi nagyvárosban szombaton rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mivel a szálló por légköri koncentrációja csütörtökön és pénteken  is meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.