Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Több tízmillió forint az árvízkár a gemenci erdőben

Több tízmillió forint az árvízkár a gemenci erdőben

Több tízmillió forintos kárt okozott a Duna júniusi áradása a gemenci erdő vadállományban és az erdei vasút pályaszerkezetében – derül ki a Gemenc Zrt. közleményéből.

Az első becslések szerint mintegy 350-400 vadmalac és 150 szarvasborjú veszett oda, a vízalámosások következtében a vasúti pálya több helyen a levegőben lóg.
Az árvízi védekezés során az erdőgazdaság jelentős erőfeszítéseket tett a vadállomány, a faállomány és a kisvasút védelmében. A Gemenc Zrt. szakemberei közel 100 tonna takarmányt helyeztek ki a vadmentő dombokra, leállították a kisvasút forgalmát, valamint biztonságba helyezték a kitermelt faanyagot.

Az erdőgazdaság szakemberei a károk felmérése közben folyamatosan állítják helyre a vasúti pályát, a Pörböly végállomás és a Lassi állomás közötti 8 kilométeres szakaszon 2010. július 10-én meg is indulhat a vasútforgalom. A teljes szakaszt azonban – a legoptimistább számítások szerint is – csak augusztusban adhatják át a forgalomnak.
A vadállományban keletkezett kár mértékének pontosabb megállapításához több idő kell, hiszen a terület a visszavonuló Duna után maradt sár és hordalék miatt egyelőre bejárhatatlan. A felnőtt vad – szarvas, őz, vaddisznó, – sok esetben arra kényszerült, hogy malacát, gidáját, borját hátrahagyva meneküljön,ez magyarázza a fiatal jószágok nagyszámú elhullását.

Ajánlott tartalom

Betétdíjas üvegvisszaváltó rendszer jöhet?

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen - hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.