A Google által szponzorált NASA Centennial Challenge Competition az eddigi legnagyobb repülési díjazásban részesítette a Pipstrel USA-t.

Több százmilliót osztott szét a Google az energiatakarékos repülők tervezői között

A Google által szponzorált NASA Centennial Challenge Competition az eddigi legnagyobb repülési díjazásban részesítette a Pipstrel USA-t.

A verseny, melyet Green Flight Challenge néven ismert, 1.35 millió dollárral díjazta a Pipstrel USA-t, mert 321 km-t repült nem egész 4 liter üzemanyaggal utasokra lebontva. A Pipstrel USA és a második helyezett Egenius is a verseny által teljesítendő üzemanyag hatékonyság kétszeresét érték el. “Két évvel ezelőtt ha azt mondják nekem, hogy 320 km-t fog megtenni egy elektromos repülő 160 km/h-s sebességgel, azt hittem volna, hogy valami sci-fibe csöppentem. Most viszont már a jövőbe tekintünk az elektromos repülést illetően.” – mondta a Pipstrel USA csapat vezetője, Jack W. Langelaan. A versenyre 14 csapat nevezett, és fejenként körülbelül 4 millió dollárt öltek a projektjeikbe. A második helyezettnek járó 120.000 dollárt a kaliforniai Egenius csapat kapta. A versenyt a Charles M. Schulz-Somona megyei reptéren tartották, ahol a 14 induló közül csak 3-nak sikerült felszállnia.

pipstrel

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.