Több százmillió forint mehet zöld reklámra is

Magyarországi vállalkozásoknak csaknem 9 millió euró (2,7 milliárd forint) értékben lehet pályázni olyan projektekre, amelyekből az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmusának keretében a geotermiához kapcsolódó hazai célok valósíthatók meg.

A pályázati pénzt Norvégia, Izland és Liechtenstein közösen biztosítja, írja a tisztajovo.hu. Egy terület (összesen 6,3 millió euró értékben) szolgál közvetlenül zöldenergia hasznosítási célt – konkrétan a meglévő távhőrendszerek geotermikus fűtésre való átállítását –, a másik kettő keretében elkölthető 2,7 millió euró zöldenergiához kapcsolódó propaganda-célokra, illetve ösztöndíjra fordítható. Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára elmondta, hogy tavaly a távhőtermelésre használt energiahordozókon belül mindössze 0,41 százalékot képviselt a geotermikus energia – olvasható a vg-hu gazdasági portálon. A megújuló energia cselekvési terv szerint a hőtermelésben a megújuló energiaforrások arányát 12-ről 32 százalékra kell növelni, miközben a teljes hőenergia-felhasználás 2030-ig 20-23 százalékkal esik. Horváth szerinte ezen belül a geotermikus energia fűtési célú hasznosítása a 2010-es 4,2 petajoule-ról 14,9 petajoule-ra nő 2020-ig.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.