Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Több százezer ingatlan rezsije csökkenhetne a felére

Több százezer ingatlan rezsije csökkenhetne a felére

Több százezer ingatlan rezsije csökkenhetne harmadára, felére, ha több vissza nem térítendő állami támogatás lenne hőszigetelésre, mondják a szakemberek.

Az Otthon melege program azonban csak azoknak kedvez, akiknek már megvan a pénzük a beruházásra – a támogatást ugyanis csak utólag kapják meg az érintettek. A 80 éves Csikos Mihály viszi a tüzelnivalót. A gáz mellett fát is használ, 300 légköbmétert kell kifűtenie. „Nem szoktam pontosan számolni, de havonta a gáz olyan 25 ezer forint, és plusz a fa, általában úgy elmegy 20 mázsa egy hónapba” – nyilatkozta a Hír TV-nek a férfi.

A magyar lakásállomány kétharmada energetikailag elavult. „A kiinduló állapothoz képest akár 50-60 százalékkal is lehetne csökkenteni az energiaszámlákat” – mondja a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója. Szalai Gabriella szerint átgondolt kormányzati megoldásra lenne szükség, például összehangolt hitelcsomagokra és vissza nem térítendő állami támogatásokra. „Az a szomorú hír, hogy a magyar kormány azt az uniós forrást, amit a lakosság energetikai pályázataira fordíthatott volna, amivel a magyar otthonokat energiahatékonnyá lehetett volna tenni, azt átirányította középületek energetikai felújítására. Ez olyan 90 milliárd forintnyi összeg volt” – emelte ki Szalai Gabriella. Az állami Otthon melege programból eddig mintegy 125 ezer háztartás energiahatékonyságát sikerült javítani.

– Nem lett volna jobb, ha azt a pénzt, amit rezsicsökkentésre költöttek, azt a szigetelés kiterjesztésére fordították volna, tehát leszigetelhették volna akár a családi házakat?

– Ha így teszi föl a kérdést, akkor biztosan. Csak a helyzet az, hogy mind a kettőre volt lehetőség, hiszen rezsicsökkentés is egy állami program volt, amit a kormány végrehajtott, de egyébként szigetelésre, nyílászárócserékre szintén volt uniós támogatás, amire lehetett pályázni az Otthon meleg program keretében” – válaszolta a Hír TV kérdésre Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.