Több száz milliárd dolláros terv Észak-Kína levegőjének javítására

A kínai kormány jóváhagyta azt az ötéves, 277 milliárd dolláros tervet, amelyet a környezetvédelmi tárca illetékesei dolgoztak ki Észak-Kína levegőminőségének javítására – írta a China Daily című napilap.

Az intézkedések elsősorban Peking, Tiencsin város és Hopej tartomány területét célozták meg, s a cél, hogy általuk 2017-re a 2012. évi károsanyag-kibocsátást 25 százalékkal csökkentsék. A programmal az emberi egészségre különösen ártalmas, 2,5 mikron és annál kisebb átmérőjű finom szálló porszemcsék (PM2,5) magas arányának visszaszorítására törekszenek. Ennek megfelelően például a kínai fővárosban a levegő PM2,5 koncentrációjára vonatkozóan a határértéket egy köbméterben körülbelül 60 mikrogrammban állapítanák meg. A részletek ismertetését későbbre ígérték, de annyit közöltek, hogy a régió vezetői már több közös egyeztető megbeszélést tartottak a kérdésben.

A tervhez csatlakozott Sanghaj is, amely – csakúgy, mint Tiencsin – 20 százalékkal menne a 2012. évi érték alá, míg a rendkívül szennyezett Sicsiacsuang, Hopej székhelye 30 százalékot vállalt. A központi kormány elképzelései között szerepel a legszennyezettebb levegőjű 13 városban egy külön a szerves vegyületek kibocsátás-csökkentésére vonatkozó projekt bevezetése is. Tavaly decemberben Kínában bejelentették, hogy a főbb városokban a levegőszennyezettség kezelésére 350 milliárd jüant (57 milliárd dollár) terveznek költeni. A környezettudományi akadémia alelnöke a China Dailynek azt nyilatkozta, hogy a kormányzati vezetők a tervek elkészültekor döbbentek rá, hogy a kérdésben még hatékonyabb fellépésre van szükség.

Az idén január-februárban Pekingben többszörösen meghaladta a nemzetközi határértéket a porszennyezés, volt olyan nap, amikor a levegőben a szállópor ennek harmincszorosát is elérte. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint Észak-Kínában átlagosan öt évvel rövidül meg mintegy félmilliárd embernek az élete, elsősorban a széntüzelés okozta légszennyezés miatt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.