Több száz darabra töredezett szét az Ausztrália felé sodródó jéghegyóriás

A melegebb vizekbe érve, több száz kisebb darabra töredezett szét az Ausztrália délnyugati partjai felé sodródó jéghegyóriás, ezzel komoly veszélyt okozva a térségben közlekedő hajók számára.

Az óceánban mintegy ezer kilométer hosszan szétterjedő jéghegydarabok között vannak olyanok is, amelyek több kilométer szélesek. “Számítottam arra, hogy ez fog történni” – közölt Neal Young ausztráliai gleccserkutató, aki a múlt héten műholdas felvételek segítségével fedezte fel a B17B elnevezésű jéghegymonstrumot.
Az ország nyugati partvidékétől mintegy 1700 kilométerre úszó jéghegy várható széttöredezése miatt az ausztrál Meteorológiai Intézet már a múlt héten hajózási riadót rendelt el. Az eredetileg 140 négyzetkilométeres jégtömb azóta 115 négyzetkilométeresre zsugorodott, így most nagyjából 18 kilométer hosszú és 8 kilométer széles – mondta Young, az ausztráliai antarktiszi kutatóközpont munkatársa.

A most széttöredezett monstrum egyike azoknak a jéghegy daraboknak, amelyek még 2000-ben váltak le a déli-sarki jégrengetegből, amikor a térség legnagyobbjainak számító Ross-tengeri és Ronne jégpadok egyes részei széttöredeztek. (A jégpadok természetes fejlődéséhez hozzátartozik, hogy időnként levedlenek magukról egy bizonyos mennyiségű jeget.)
Az új-zélandi hatóságok még a múlt hónapban rendeltek el hajózási riadót a szigetország déli partjai felé tartó jéghegy-flotta miatt, amely azóta szerencsére irányt váltott, és kelet felé folytatta tovább az útját.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.