Több műtrágya fogyott tavaly

A mezőgazdasági termelők a múlt év első három negyedévében 13 százalékkal több nitrogén, foszfor és kálium (NPK) műtrágyát vásároltak, mint 2010 azonos időszakában – tájékoztat az Agrárgazdasági Figyelő legfrissebb száma.

Az Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kiadványa szerint 2011 január-szeptemberi időszakában összesen 893 ezer tonna volt a közvetlenül mezőgazdasági termelőknek értékesített műtrágya. A műtrágya költsége ugyanakkor a nagyobb volumen és a magasabb árak miatt 52 százalékkal emelkedett. Az egyszerű nitrogén műtrágyából 660 ezer tonna, az összetett műtrágyából 209 ezer tonna fogyott. Így a nitrogén műtrágya vásárlása 11 százalékkal, az összetett műtrágya vásárlása pedig 26 százalékkal bővült. A teljes műtrágya értékesítés 74 százalékát adták az egyszerű nitrogén műtrágyák. Az egyszerű foszfor és kálium műtrágyából jóval kevesebbet, a foszfor műtrágyából mindössze 3,4 ezer tonnát, a kálium műtrágyából pedig 20,6 ezer tonnát értékesítettek 2011 első kilenc hónapjában. Az egykomponensű foszfor műtrágya – ez elsősorban a szuperfoszfát – mennyisége 75 százalékkal nőtt, a kálium műtrágya mennyisége ellenben 12 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához mérten. A 2011-es év első három negyedévében a mezőgazdasági termelők által vásárolt műtrágyák NPK hatóanyag tartalma összesen 304,2 ezer tonna volt. Ebből 223,2 ezer tonna – 73 százalék – a nitrogén, 37,2 ezer tonna – 12 százalék – a foszfor, 43,8 ezer tonna – 14 százalék – pedig a kálium hatóanyag volt. A nitrogén hatóanyag 11 százalékkal, a foszfor 14 százalékkal, a kálium pedig 6 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.