Több mint száz naperőművet épít az MVM

A jövő év első negyedében kívánja átadni az MVM az első olyan naperőművét, amelyet a mintegy 50 milliárd forintba kerülő, 100 megawattnyi szolárteljesítmény létrehozását célzó programja során létesítene – mondta a Világgazdaságnak Zsuga János, a társaság termelési és műszaki vezérigazgató-helyettese.

A hírek szerint ugrásszerűen bővülhet az MVM csoportnál a megújuló alapú energiatermelés. Ho­gyan illeszkednek e kapacitások a csoport termelőportfóliójába?

Az MVM csoport tavaly elfogadott középtávú stratégiájával nyitott a kutatás, a fejlesztés és az innováció támogatására, illetve minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrások energiatermelő célú használatára. Az MVM a magyarországi energiatermelés meghatározó szereplője kíván lenni, nagyban hozzájárulva ezzel a nemzeti energiastratégia megvalósításához. A megújuló alapú energiatermelés bővítésével kapcsolatos terveink között szerepel fotovoltaikus, biomassza- és a depóniagáz-bázisú erőművek létesítése is. Első lépésként jelenleg olyan fotovoltaikus erőművek létesítésén dolgozunk, amelyek összkapacitása eléri a 100 megawatt (MW) teljesítményt. Szeretném leszögezni, hogy számunkra kulcsfontosságú az energiaellátás biztonsága és a fenntarthatóság. A Paksi Atomerőmű hatékony működésével, a tradicionális termelőegységeinkkel és az egyre bővülő megújuló kapacitásainkkal hosszú távon garantálni tudjuk Magyarország fenntartható energiaellátását.

A 100 MW-nyi új naperőmű-kapacitás hány projektet jelent?

Az MVM csoporthoz tartozó MVM Hungarowind Kft. hét önálló napelemeserőmű-projektre készül. Ezen belül két nagyobb beruházás során egy-egy 20-20 MW teljesítményű fotovoltaikus erőmű létesül, további öt során pedig országosan építünk ilyen erőműveket az összes elosztói engedélyes működési területén. Terveink szerint ez 108 helyszínt jelent, és mindegyiken 0,5 MW teljesítményt.

Hol lesznek a legnagyobbak, és mennyibe kerülnek?

A két legnagyobb erőmű a tervek szerint Felsőzsolcán és Oroszlányban épül. A kisebb, 0,5 MW teljesítményű erőművek helyszínei között megyei jogú városok, nagyobb és kisebb települések egyaránt lesznek. A teljesség igénye nélkül: Zalaegerszeg, Dunaújváros, Pécs, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Paks, Alsónána, Berettyóújfalu, Újkígyós is a partnereink között szerepel. A két nagyberuházás tervezett költségvetése mintegy 9-9 milliárd forint, az öt további projekté pedig az erőművek számától függően 5-7 milliárd forintba kerül, külön-külön. A tervek szerint a beruházási költség mintegy 35 százalékát uniós támogatás, 65 százalékát pedig az MVM csoport saját forrása fedezi.

A korábbi hírekben szereplő nettó 50 milliárdos keret reális?

Igen. A társaság összesen 50 milliárd forintnyi keretmegállapodásokat kötött a közbeszerzési eljárás során, ez az összeg fedezi a hét projekthez szükséges költségeket.

Kik lesznek a kivitelezők, mi alapján választotta az MVM az érintett társaságokat a tenderen?

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.