Több mint negyven tonna kidobott fenyőfát égetnek el a pécsi erőműben

A karácsonyi ünnepek után kidobott mintegy 40-45 tonna fenyőfát égetnek el idén a pécsi erőműben – tájékoztatta Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. (PH) az MTI-t.

A közleményben azt írták, a karácsonyi fenyők eltüzelése évek óta gyakorlat a baranyai megyeszékhelyen, azok a pécsi erőműben elégetve több mint harmincezer lakás távfűtéssel való ellátásához járulnak hozzá. A közleményben Rudolf Pétert, a PH vezérigazgatóját idézve megjegyezték: a kidobásra ítélt fenyő energetikai célú hasznosítása azért jó megoldás, mert a karácsonyfák magas gyantatartalmuk miatt nehezen komposztálhatók. Éppen ez utóbbi miatt az erőmű kazánjaiban is csak aprítást követően, más típusú tüzelőanyaggal vegyítve égetik el a fenyőket – jelezték a közleményben. A PH az MTI érdeklődésére közölte, a fenyők eltüzeléséből nagyjából annyi hőenergiát nyernek, amely 85 átlagos méretű lakás fűtéséhez elegendő egy teljes téli hónapban.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.