Több mint ezer megawatt igény szélerőmű építésére

A meghirdetett 410 megawatt szélerőmű kapacitásra összesen 1.117,75 megawattnyi pályázat érkezett 68 pályázótól a Magyar Energia Hivatalhoz – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A pályázatokat hétfőn délelőtt kellett beadni, és azokat a hivatal elnöke által kinevezett öttatú bizottság bírálja el.
A hivatal honlapján felsorolt pályázók között van például a Greenergy Szélenergetikai Befektető Kft., az Iberdola Renovables Magyarország Kft. több projekttel. A pályázatokon van aki néhány kilowatt kapacitásra adott ajánlatot, de nagyobb projektek jellemzően az 50 megawatthoz közelítenek.

A 410 megawatt kapacitásból 280 megawattot az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. a területére együttesen hirdették meg, míg a fennmaradó 130 megawattot az ország többi részén – az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft., az ELMŰ Hálózati Kft. és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. együttes területén – lehet megépíteni.
A Magyar Energia Hivatal korábbi tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 200 megawatt a megépített szélerőmű kapacitás abból a 330 megawattból, amire korábban engedélyt adott.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.