Több mint 60 település csatlakozott a Föld órája rendezvényhez

Hatvankét település, 216 intézmény és vállalat, valamint több mint 2500 magánszemély regisztrált a Föld órája honlapon, vállalva, hogy szombat este egy órára lekapcsolják elektromos berendezéseiket.

A lezárt Lánchídról figyelhetik meg az elsötétedő Budapestet az érdeklődők szombat este a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Föld órája elnevezésű rendezvényén; ezen a napon egy órára Magyarországon és a világ számos pontján kialszanak a mesterséges fények, kikapcsolják az elektromos berendezéseket. Antal Alexa, a WWF Magyarország brand és média menedzsere kedden az MTI-nek elmondta, hogy sokkal többen vannak, akik regisztráció nélkül is lekapcsolják az elektromos berendezéseiket. A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy még az utolsó pillanatokban is sokan csatlakoznak a kezdeményezéshez, és erre még 4 napunk van. Egy 2010-es felmérésben – saját bevallásuk szerint – a 18 és 49 közötti célcsoport 35 százaléka mondta azt, hogy csatlakozik az akcióhoz. A mostani akcióban Miskolc és Nyíregyháza is pályázik a Föld órája fővárosa elnevezésre, a megtisztelő titulust az a település nyeri el, amelynek lakói a legnagyobb számban csatlakoznak a Föld órája mozgalomhoz. Ehhez nem kell külön nevezni, hanem az esemény után megnézik, hogy ki honnan regisztrált – magyarázta a menedzser.

A számtalan intézmény és vállalat közül a rendezvény fő támogatója, a Coca-Cola Magyarország például azt vállalta, hogy munkatársai közreműködésével annyiszor tíz kilométert tekernek kerékpárral, ahány magyarországi település csatlakozik a WWF Föld órájához. Az Allianz Hungária Zrt. felajánlotta, hogy ha 400 vállalat és intézmény regisztrál a foldoraja.hu weboldalon, akkor az év során munkatársai megtisztítják a Tisza menti ártér egy részét a tájidegen növényzettől.  A Magyar Telekom Csoport vállalása hogy 2015-ig 20 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását. Ezen túlmenően még sok nagy nevű cég, iskola, óvoda csatlakozott az akciónkhoz, köztük a Magyar Posta is – hangsúlyozta Antal Alexa.

Idén a központi lekapcsoló esemény a Lánchídon lesz, és az esti fél kilences kezdet előtt, 7 órától a pesti hídfőnél Fábián Juli – vállalásához híven – élő koncertet ad. Az énekesnő már korábban közölte, ha 60 magyar település csatlakozik az eseményhez, akkor a lekapcsolás előtt élő koncertet ad a Lánchíd tövében. A lekapcsolási ceremónián sok ismert ember lesz jelen, köztük Kulka János, Demcsák Árpád, Aczél Réka, és Juhász Árpád. A koncert után egy órán keresztül dobszóval és tűzzsonglőrökkel kísért, fáklyás felvonulást tartunk, és még a DJ-pult áramellátását is kerékpárral termelt energiával oldjuk meg – mondta a WWF képviselője. A WWF Magyarország is tett egy vállalást, hiúzokat fognak az Északi-középhegységbe telepíteni – hangoztatta Antal Alexa. A 2007-ben Ausztráliából elindult Föld órája elnevezésű akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát: tavaly 133 ország csatlakozott a kampányhoz és olyan – világszerte ismert épületek – borultak sötétbe, mint a gizai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, a római Colosseum és az Empire State Building.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.

Nincs hozzászólás

  1. hej 🙁 ahhoz képest, hogy milyen megszoritásokat kellene már régóta alkalmazni, ez a gesztus csak szimbolikus jelentöséggel bir. A klimakatasztrófa súlyossági fokához mérten, mondjuk minden nap megtehetnénk azt, hogy mindent leállitunk mondjuk 2 órára. Ez talán néhány évtizeddel meghosszabbithatná a bolygónk lakhatóságát. Na de hogy képzelhetek ilyet! A lényeg az, hogy most, mi jól érezzük magunkat. A gyerekeink meg találják fel magukat majd ahogy tudják. Elvégre, szeretjük öket! Nemigaz?