Több mint 40 földközi-tengeri halfaj tűnhet el

Túlhalászás, az élőhely megváltozása és a környezetszennyezés miatt több mint 40 földközi-tengeri halfaj tűnhet el a következő években a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

A svájci székhelyű szervezet veszélyeztetett fajokat tartalmazó “vörös listáján” cápák, ráják és csontoshalak is szerepelnek. Utóbbiaknak legkevesebb 12 faját fenyegeti kihalás. Eltűnhet a kékúszójú tonhal, a barna fűrészes és az európai tengeri sügér és a csacsihal is. Utóbbiak hamarosan a végveszélyben lévő fajok listáját gyarapíthatják – közölte kedden a szervezet. A legnagyobb gondot szakértők szerint a túlhalászás jelenti. “Különösen aggasztó a kékúszójú tonhal helyzete a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán keleti vidékén” – mondta Kent Carpenter, az IUCN tengeri halakkal foglalkozó szakembere, aki szerint az utóbbi 40 évben máris felére csökkent a tonhalak termékenysége. Komoly problémát okoznak a vonóhálók is, ezekben sok olyan hal is fennakad, amelyet aztán nem hasznosítanak. Ezek a hálók emellett roncsolják a tengerfeneket, azt a réteget, ahol a halak élnek és sokasodnak.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.