Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Több mint 125 tonna italos kartont gyűjtöttek a gyerekek
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Több mint 125 tonna italos kartont gyűjtöttek a gyerekek

Minden eddiginél több, összesen 125 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek óvodás és iskolás gyerekek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) május végén lezárult környezetvédelmi programjának keretében.

Országszerte 278 oktatási intézményből, mintegy 62 000 óvodás és iskolás gyűjtötte szelektíven a tejes és gyümölcsleves dobozokat a 2012-2013-as tanévben. Az idén összegyűjtött csaknem 4 millió doboz majdnem 30 százalékkal múlta felül a tavalyi program eredményét – olvasható az egyesülés MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Az IKSZ harmadik alkalommal hirdette meg óvodáknak és iskoláknak egész tanéves italoskarton-gyűjtő programját Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Gödöllőn és környékén, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Szegeden és környékén, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszafüreden, valamint Veszprémben.

A három tanév alatt eddig összesen 246 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek össze a résztvevők. Az intézményeket az összegyűjtött mennyiséggel arányosan emelkedő díjazásban részesítette az IKSZ, és ezen felül minden tonna után plusz 100 ezer forintot is kaptak. Az összegyűjtött 125 tonna doboz 94 tonna újrapapír előállításához elegendő, amelyből akár 600 ezer darab iskolai füzet is készülhet. Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított tejes és gyümölcsleves kartondobozok aránya jelenleg 21 százalék, az IKSZ célja, hogy 2020-ig 50 százalékra emelkedjen ez az arány. A program részleteiről a http://www.iksznet.hu/gyujtes oldalon lehet olvasni.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.