Több mint 125 tonna italos kartont gyűjtöttek a gyerekek

Minden eddiginél több, összesen 125 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek óvodás és iskolás gyerekek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) május végén lezárult környezetvédelmi programjának keretében.

Országszerte 278 oktatási intézményből, mintegy 62 000 óvodás és iskolás gyűjtötte szelektíven a tejes és gyümölcsleves dobozokat a 2012-2013-as tanévben. Az idén összegyűjtött csaknem 4 millió doboz majdnem 30 százalékkal múlta felül a tavalyi program eredményét – olvasható az egyesülés MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Az IKSZ harmadik alkalommal hirdette meg óvodáknak és iskoláknak egész tanéves italoskarton-gyűjtő programját Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Gödöllőn és környékén, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Szegeden és környékén, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszafüreden, valamint Veszprémben.

A három tanév alatt eddig összesen 246 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek össze a résztvevők. Az intézményeket az összegyűjtött mennyiséggel arányosan emelkedő díjazásban részesítette az IKSZ, és ezen felül minden tonna után plusz 100 ezer forintot is kaptak. Az összegyűjtött 125 tonna doboz 94 tonna újrapapír előállításához elegendő, amelyből akár 600 ezer darab iskolai füzet is készülhet. Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított tejes és gyümölcsleves kartondobozok aránya jelenleg 21 százalék, az IKSZ célja, hogy 2020-ig 50 százalékra emelkedjen ez az arány. A program részleteiről a http://www.iksznet.hu/gyujtes oldalon lehet olvasni.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.