Több milliárd forintnyi értéket teremtett az italos kartonok szelektív gyűjtése

Tíz év alatt 480 millió darab italos kartondoboz újrahasznosítására került sor, amely több mint 2,7 milliárd forint gazdasági értéket jelent – derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szerdai sajtótájékoztatójának írásos anyagából.

Az elmúlt tíz évben 3,5 milliárd darab, azaz 100 ezer tonna italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon.

A szelektíven visszagyűjtött 480 millió darab, 14 ezer tonna kartondobozzal, jelenlegi árakon számolva, 82 millió forintnyi hulladéklerakási díjat spórolhattak a közszolgáltató cégek, továbbá 828 millió forintnyi állami támogatást igényelhettek.

Az újrahasznosításból keletkező másodnyersanyagért a papírgyárak 160 millió forintot fizettek a kommunális cégeknek. Az újrapapír gyártása pedig mintegy 1,7 milliárd forint értékű felnőtt fa kivágását tette szükségtelenné.

Magyarországon ma 9,1 millió ember számára elérhető a szelektív hulladékgyűjtés, ezen belül 6 millió lakos számára az italos kartondobozok szelektív gyűjtése is lehetséges.

A közlemény idézi Baka Évát, az IKSZ ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: tíz év alatt a magyar lakosság kezdeti, 2 százalékos visszagyűjtési aránya  tizenegyszeresére nőtt, 2013-ban elérte a 22 százalékot. Az IKSZ célja pedig, hogy 2020-ra minden második italos kartondobozt szelektíven gyűjtsenek, ami már az első évben 1,2 milliárd forint megtakarítást eredményezne – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.