Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Több mázsányi tiltott műanyag zacskót koboztak el a mianmari Mandalayban
index

Több mázsányi tiltott műanyag zacskót koboztak el a mianmari Mandalayban

Több mint három mázsányi műanyag zacskót koboztak el és semmisítettek meg a hatóságok a mianmari (Burma) Mandalay városban – jelentette a Weekly Eleven című helyi magazin.

A műanyag zacskók használatát környezetvédelmi okokból tiltották be június 21-én a délkelet-ázsiai ország második legnagyobb, több mint egymillió lakosú városában. A 321 kilogrammnyi tiltott zacskót a burmai kultúra bölcsőjének számító nagyváros öt negyedéből gyűjtötték be a hatóságok.

A tilalom óta a mandalayi lakosok kénytelenek újrahasznált papír-, illetve vászonzacskóba, banán- vagy falevélbe csomagolni élelmüket és egyéb holmijukat. A burmaiak hagyományosan sok műanyag zacskót használnak csomagolásra, amit még a kormány is ösztönzött a zacskók ingyenes osztogatásával. A Felső-Mianmar gazdasági fővárosának számító Mandalay önkormányzata célul tűzte ki a műanyagzacskó-mentes város megteremtését, arra hivatkozva, hogy a zacskók rombolják a természetet. Környezetvédelmi okokból a mintegy ötmillió lakosú Yangonban, a volt fővárosban is meghirdették az eldobált műanyag zacskók begyűjtésének és újrahasznosításának programját.

Ajánlott tartalom

index

Ki drónnal száll fölébe, annak szeméttelep e táj

Tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de ahova okos emberek kidobnak egy darab szemetet, ott nagyon hamar nagyon sok szemét lesz. Így van ez a Zugló és a XVI. kerület határán fekvő illegális hulladéklerakónál is.