Több környezetkárosító gázt használt fel tavaly a német ipar

Tavaly nőtt a német iparban az erősen környezetkárosító kén-hexafluorid gáz felhasználása – közölte szerdán a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A német iparigáz-forgalmazó vállalatok tavaly 916 tonnát értékesítettek az összes környezetkárosító gáz közül a legintenzívebb üvegházhatást kifejtő kén-hexafluorid (SF6) gázból, 104 tonnával, 13 százalékkal többet, mint 2013-ban, de 178 tonnával, 16 százalékkal kevesebbet, mint 2012-ben. A kén-hexafluorid száz év alatt a szén-dioxid üvegházhatásának majdnem 23 ezerszerését fejti ki. A német ipar által tavaly felhasznált kén-hexafluorid mennyiség potenciálisan 21 millió tonna szén-dioxid klímahatásának (Global Warming Potential, GWP) felel meg. Az ipari folyamatokban hasznosított kén-hexafluorid túlnyomó része azonban nem jut a légkörbe, mivel zárt rendszerekben használják fel, így (egyelőre) nem szennyezi a környezetet.

A színtelen, szagtalan, nem mérgező és nem gyúlékony gázt elsősorban az elektronikai és villamosgép-ipar hasznosítja. Ezek az ágazatok használták fel tavaly a Németországban értékesített összes ilyen gáz 80 százalékát, az egy évvel korábbinál 9 százalékkal többet, 17 millió tonna szén-dioxid GWP-egyenértékben.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.