Több ezres felvonulás Oslóban a Nobel-békedíj átadása után

Hozzávetőleg 10 ezer ember vonult fel a norvég fővárosban csütörtökön néhány órával azt követően, hogy Barack Obama amerikai elnök átvette a Nobel-békedíjat.

Mintegy 6 ezren ahhoz a szállodához vonultak, amelyben az Obama-házaspár tölti az éjszakát. A nukleáris fegyvereket ellenző tömeg fáklyás felvonulása békés volt, és az amerikai elnök megjelent felesége társaságában rövid időre a hotelszobája erkélyén.
A város egyik másik kerületében egy norvég nem kormányzati szerv felhívására mintegy 3 ezren tüntettek követelve az afganisztáni háború befejezését.
Korábban a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái követelték, hogy Obama írja alá a klímavédelmi szerződést. Ezzel egy időben olasz tüntetők egy csoportja kifogásolta, hogy Velence mellett egy amerikai támaszpont van.
Norvégia a díjátadásra történelmének legnagyobb biztonsági intézkedéseivel készült: visszaállították a határok őrizetét, vadászgépek és egy AWACS gép vigyázott a légtérre, a városban több mint 2000 rendőrt mozgósítottak. A város köré légvédelmi rakétaegységeket vonultattak fel, felette helikopterek köröztek.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.