Több ezren tüntettek Ausztráliában a cápák kiirtása ellen

Nyugat Ausztráliában több mint négyezer ember tüntetett a cápák mellett.

Egy kormányhatározat értelmében minden három méternél nagyobb cápa kilőhető a jövőben. A szigorú intézkedést az elmúlt három év halálos vízi támadásai miatt vezették be, 2011 óta hat halálos áldozata volt a cápatámadásoknak. A Nyugat- Ausztrál kormány rendelete engedélyezi a halászoknak, hogy csalival felszerelt horoggal elkapjanak, és megöljenek minden három méternél nagyobb fehér cápát, valamint tigris és bika cápát. Január 10-ig kilométerenként 72 csalit fognak elhelyezi a tengerbe. Továbbá azok a cápák, amelyek a csalik ellenére mégis megközelítik 1 kilométernél közelebb a partokat, azonnal kilőhetőek, írja a greenprofit.hu.

A tüntetés egyik szervezője szerint: „Ez a nagytestű cápákat célozza, különösen a nagy fehér cápát. Mi hiszünk abban, hogy 2014-ben már túl vagyunk azon, hogy legyilkoljuk a vadonélő állatokat. Ott van a tudomány, ami segítségünkre lehet abban, is, hogy megtanuljunk együtt élni ezekkel a teremtményekkel ahelyett, hogy megöljük őket.” Egy másik tüntető szerint az emberiség jobban teljesít, mint a vadon élő gyilkos állatok. A tüntetők szerint a nagyobb testű cápák kiirtásával a környező tengerek parthoz közeli ökoszisztémája is felborulhat és ez az emberiség jövőjét is veszélyezteti, hisz minden élőlénynek meg van a maga szerepe a környezetében.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.