Több ezermilliárd dolláros kárt okozhatnak a természeti veszteségek

Ha tovább folytatódnak a természetet pusztító folyamatok, az emberiség évente több ezermilliárd dollárt veszíthet – derült ki egy az ENSZ Nagojában folyó biodiverzitási csúcstalálkozóján szerdán bemutatott tanulmányból.

A TEEB (Az ökoszisztémák és a biodiverzitás gazdasága) elnevezésű, három éves kutatás után elkészült tanulmány adatai szerint a rovarok évente 153 milliárd dollárt (30,3 trillió forintot) termelnek beporzási tevékenységükkel. A korallzátonyok évi 172 milliárd dollár (34,1 trillió forint) bevételt, élelmiszert és egyéb nyereséget nyújtanak évente a térségükben élő több mint 30 millió ember számára.
A természeti veszteségek különösen a fejlődő országokat érintik. “A semmittevés nem csupán több ezermilliárd dolláros értékveszteséget jelent a jelen és a jövő társadalma számára, hanem a szegények további szegényedéséhez is vezet” – mondta el Pavan Sukhdev, az ENSZ környezetvédelmi programja által támogatott tanulmány vezetője.
Sukhdev hozzátette: “a faji sokszínűség figyelmen kívül hagyásának, valamint a fejlődés és jóléti társadalmak elterjedése melletti konvencionális gondolkodáshoz való ragaszkodásnak az ideje lejárt”.

A TEEB-tanulmány ötszáz szerzője konkrét értékeket társít az ökoszisztémákhoz, és felszólítják az államokat, hogy ezeket nemzetgazdasági kalkulációik során is vegyék figyelembe.
A szerzők követelései közé tartozik a környezeti károk felmérése, az adatok nyilvánosságra hozatala, valamint előidézőik felelősségre vonása. Javaslatuk szerint a vállalatoknak és a kormányoknak évente kellene beszámolót vagy nemzeti elszámolást készíteniük arról, milyen mértékben merítették ki vagy károsították a környezetet.
Sukhdev elmondta, India, Brazília és néhány egyéb fejlődő ország már kifejezte részvételi szándékát a környezeti tőke felmérésében. Hozzátette: “nagy öröm látni, hogy csatlakoznak a fejlődő országok vezetői. Most a fejlett országokon a sor”.
Az ENSZ Biodiverzitási Egyezményének (CBD) részes felei – közel 200 ország képviselői – október 18. és 29. között egyeztetnek Nagojában, hogy új célokat tűzzenek ki a kutatók szerint drámai mértékben csökkenő biodiverzitás védelme érdekében, miután a 2010-re kitűzött célokat a nemzetközi közösségnek egyértelműen nem sikerült teljesítenie.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.