Több egészségtelen ételt fogyasztanak az álmos fiatalok

Több zsíros ételt és édességet fogyasztanak a fiatalok, ha nem alszanak eleget – állapították meg amerikai kutatók.

A 16 és 19 év közötti amerikai fiatalok vizsgálatával tartott kutatásból kiderült, hogy az alváshiánnyal nőtt a zsírosabb ételek, az édességek, a rágcsálnivalók, vagyis az egészségtelen ételek fogyasztása. Ezzel együtt nő az elhízás, hosszabb távon pedig a szív- és vérkeringési zavarok kialakulásának kockázata is – figyelmeztetnek a szakemberek.
Különösen érintettek azok a fiatalok, akik egy hét alatt átlagosan kevesebb mint nyolc órát alszanak éjszakánként – olvasható a kutatóknak a Sleep című szaklapban szerdán megjelent tanulmányában.
A szakembereket is meglepte az a tény, hogy elsősorban a lányok étkezési szokásai változnak meg, ha iskolai feladataik vagy egy televíziós műsor megnézése miatt tovább maradnak fent este. Ennek feltehetően az lehet az oka, hogy a serdülő lányok hajlamosabbak az “érzelmi alapú” táplálkozásra, mint a fiúk.
A statisztikák szerint a kissé rövid éjszakák a 240 résztvevőnél 2,2 százalékos kalórianövekedést idéznek elő. Ez az arány, bár nem hangzik túl soknak, hosszú távon zsírpárnácskák kialakulásához vezet.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.