Tízmilliós környezetvédelmi bírság egy balatonalmádi cégnek

Több mint tízmillió forint bírság megfizetésére kötelezett a környezetvédelmi főfelügyelőség egy balatonalmádi céget; a vállalat pusztamiskei kavicsbányájában illegálisan, engedély nélkül tárolt építési-bontási hulladékot- közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a honlapján kedden.

Az eljárás során bizonyították, hogy a cég a pusztamiskei bányában engedély nélküli hulladékkezelési tevékenységet folytatott, ezért 10,9 millió forint hulladékgazdálkodási bírságot kell fizetnie.
A zöldhatóság még 2010 augusztus 5-én tartott ellenőrzést a helyszínen a Kolontár, Pusztamiske községek körjegyzőjének bejelentése alapján. A felügyelők a bánya délkeleti csücskében nyolc, egyenként 20 köbméteres hulladékkupacot találtak, a jegyzőkönyv szerint ezek építési-bontási hulladékok voltak.
A balatonalmádi székhelyű cég nyilatkozatában beismerte, hogy 200 köbméter- mintegy 300 tonna- bontási anyagot szállított be a kavicsbányába területfeltöltés céljából, amelyek magánszemélyek építkezéseiből származnak, ugyanakkor fellebbezett a bírság megfizetése ellen.

A környezetvédelmi főfelügyelőség elutasította a kft. kérelmét, és helyben hagyta az első fokon kiszabott bírság mértékét is. Indoklásában a hatóság kiemelte, hogy az építési-bontási hulladék területfeltöltési céllal történő elhelyezése hasznosításnak minősül, amely mint hulladékkezelési tevékenység, csak a környezetvédelmi hatóság engedélyével végezhető. A zöldhatóság cég kérelmére a kiszabott pénzbüntetésről részletfizetést engedélyezhet.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.