Tízmilliárd forint uniós támogatás magánerdő-gazdálkodóknak

Több mint 10 milliárd forint uniós támogatáshoz juthatnak a Natura-2000 területen tevékenykedő magán erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók, a támogatás területalapon, az egységes kérelmekkel együtt, vagyis minden év május 15-ig igényelhető – közölte a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) szerdán az MTI-vel.

Sárvári János ügyvezető elnök az MTI-nek elmondta, a rendelet különböző okok miatt elég későn jelent meg, de a kérelembenyújtási időpont majdnem 1 hónappal meghosszabbítható, mivel ekkor is befogadják az erre irányuló kérelmeket, igaz, hogy egyre csökkenő támogatási hányaddal. A támogatás mértéke az adott Natura erdőterület faállományának korától és fafajától függően 12-65 ezer forint évente, hektáronként. A legkisebb támogatható terület 1 hektár. Az MEGOSZ közleménye szerint a magyarországi erdők 43 százalékát kitevő magánerdők jelentős hányadát, több mint 200 ezer hektárt jelöltek korábban a Natura-2000 hálózatba a mintegy tízezer tulajdonos tájékoztatása nélkül. A MEGOSZ a kijelölésektől kezdődően kezdeményezte egyeztetések összehívását a témában, ahol a civil és a hivatásos természetvédelem, illetve az erdészet érintett szereplői ültek tárgyalóasztalhoz.

A hosszú évek óta tartó tárgyalások most sikerre vezettek és így a magánterületen található Natura erdők tulajdonosai, gazdálkodói egyszerűen igénybe vehető, területalapú, vissza nem térítendő kompenzációs támogatásban részesülhetnek felmerülő költségeik és jövedelem kiesésük ellentételezésére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. A támogatás igénybevételére minden olyan naturás magánerdő gazdálkodó jogosult, aki rendelkezik az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel, gazdasága teljes területén betartja a kölcsönös megfeleltetés előírásait és 10 hónapon belül részt vesz a Natura 2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzésen. Az egyes Natura területek beazonosításához és az igények bejelentéséhez szükséges információkat, illetve tennivalókat a MEGOSZ honlapján is közzéteszik.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.