Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Bioetanol / Tizenhat éves egyiptomi lány, aki forradalmasíthatja a bioüzemanyag gyártását
Tudj meg többet: Bioetanol

Tizenhat éves egyiptomi lány, aki forradalmasíthatja a bioüzemanyag gyártását

Azza Abdel Hamid Faiad feltalált egy új eljárást, mellyel a műanyag hulladék bioüzemanyaggá alakítható.

A mindössze tizenhat éves egyiptomi lány ötlete önmagában egyáltalán nem lenne újdonság, az eljárás során használt katalizátor viszont óriási lehetőségeket rejt magában. A műanyag hulladékban található polimereket aluminoszilikát segítségével bontanák le. Azza szerint ez az új katalizátor a műanyag hulladékot különböző gázokká (etán, propán, és metán) alakítja, amelyeket bioüzemanyag, például etanol gyártására lehetne felhasználni. Egyiptomban évente egy millió tonna műanyaghulladék keletkezik. Ha a fiatal lány ötletét sikerül átültetni a gyakorlatba, akkor ez a hulladék évi 78 millió dollár értékű bioüzemanyaggá alakítható. Azza hamarosan le is védeti új módszerét, mely iránt már érdeklődik az egyiptomi üzemanyag-kutatásért felelős intézet is, az EFDA (európai fúziós fejlesztésről szóló megegyezés) versenyén pedig első helyezést ért el. Ha az új technológia a tervek szerint működik a műanyag hulladék szemétből hasznos erőforrássá válhatna a jövőben.

Ajánlott tartalom

Egymás ellen gyorsult a Tesla Model X, Y és 3

Több mint 1600 elektromos lóerő teszi tiszteletét abban a jelenetben, amikor egymás mellett sorakoznak a Tesla Model X, Y és 3 Performance változatai.