Tizenegy millió tonna kén-dioxid szabadult fel a Bardarbunga tavalyi kitörésekor

Tizenegy millió tonna kén-dioxid szabadult fel a Bardarbunga izlandi vulkán tavalyi kitörése során kutatók szerint.

A legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull alatt fekvő vulkán 2014 augusztusában tört ki, hatalmas lávafolyamokat produkálva. A 11 millió tonna kén-dioxid hat hónap alatt szabadult fel és terjedt szét az országban és az Atlanti-óceánon Európa felé haladva.

A természeti jelenség egészségre és környezetre gyakorolt hatásai azonban korlátozottak voltak. “A kitörés határozott nyomokat hagyott a lakosságon, és bár megugrottak a légzőszervi panaszok és a gyógyszereladások, semmilyen szélsőséges esetről nem érkezett jelentés – mondta Sara Barsotti, az izlandi meteorológiai szolgálat munkatársa, aki az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén ismertette a friss eredményeket.

A kutatók a tűzhányó kitörése után azonnal kihelyezett távérzékelős és helyszíni berendezések által gyűjtött adatok alapján becsülték fel, hogy mennyi gáz áramlott ki. A kén-dioxid mellett valamivel több mint 6,5 millió tonna szén-dioxid és nagyjából 110 ezer tonna hidrogén-klorid került a légkörbe.

A Bardarbunga kitörése volt az egyik legnagyobb Izland közelmúltbeli történetében: több mint 1,5 köbkilométernyi láva szabadult fel – emlékeztetett a BBC News.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.