Tíz GW az örmény szélpotenciál

Örményország legalább 10 GW-nyi szélenergia-potenciállal rendelkezik.

Mint arról Haik Hacsatrján, a Clean Energy szervezet helyettes vezetője újságírók előtt beszámolt, egy erről szóló tanulmány megállapította: az ország szélkapacitása tízszerese annak az energiának, amelyet a jelenleg működő atomerőművei termelnek. Hacsatrján hozzátette, hogy a legnagyobb hatékonyságot akkor tudnák elérni, ha az új létesítményeket a hegyekbe telepítenék, annak ellenére, hogy, miként ő maga is elismerte, nehéz e területeket megközelíteni, és ez működtetésüket, karbantartásukat is nehezíti.

Örményországban jelenleg csupán egy szélpark működik, Puskin Passzban, Lori körzetében. Egy megújuló energia-szakértő szerint egy új szélpark felépítése meglehetősen költséges lenne: ha a legújabb technológiákat importálnák Európából, akkor elérheti a 1,5 millió dollárt is megawattonként, ellenben ha régi turbinákat hoznának be, akkor a költségek 3-400 ezer dollárral csökkennének.

Hacsatrján mindazonáltal arra is figyelmeztetett, hogy a nagy szélparkok súlyos környezeti károkat okozhatnak, mert a hegyes vidékeken a szélkerekek 2 Hz feletti infrahangokat produkálhatnak. Éppen ez az oka annak, hogy például az Egyesült Államokban a nagy szélturbinákat csak nagy kiterjedésű síkságokon állítják fel, ez azonban az örményországi domborzati adottságok miatt lehetetlen, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.