Tiszta vizet és világítást visz a napenergia Haitire (+ videó)

A földrengés sújtotta Haitin minden erőfeszítés a pénzügyi támogatás mozgósítására irányul, hiszen a károkat mindenképpen enyhíteni kell.

Mindössze két példát szeretnénk bemutatni, amely az asztalunkra került: hogyan hozhat a napenergia tiszta vizet és fényt a katasztrófa túlélői számára:

Az első az EarthSpark International-től érkezett: A Cambridge-i (Massachusetts állam) székhelyű non-profit vállalat azért gyűjt pénzt, hogy 50.000 napenergiával működő lámpát, zseblámpát, és mobiltelefon töltőt vihessen Port-au-Prince-be, valamint azért, hogy 1,8 kilowatt teljesítményű napenergiával működő világítást installálhasson a Partners in Health által működtetett kórházakban.
Jelenleg annyi a befolyt összeg, hogy fedezi a kórházak világítását, valamint 6500 lámpa és 800 telefontöltő árát.


A második erőfeszítés a LifeGivingForce nevéhez kötheti, mely annak érdekében gyűjt pénzt, hogy 500 napenergiával működő víztisztító rendszert küldhessen Haitire.
A terv tartalmazza 10 nagyobb egység telepítését, mely naponta több, mint 56.000 liter vizet képes megszűrni. Az 500 kisebb egység majd’ 10.000 liter megszűrésére alkalmas. Mindkettő teljes mértékben napenergiával működik, és a nagyobb egységeket akkumulátorral akár 96 órán át is lehet működtetni, amennyiben az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a napelemes töltést.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.