Tiszta áram a sivatagból

Németország 2022-ig kiszáll az atomenergiából, és addig is fokozza az energiapolitikai irányváltásért tett befektetéseit. Németország ezzel még jobban felgyorsítja lépéseit a fenntartható energiagazdálkodás és a megújuló energiaforrásokból származó országos energiaellátás irányába.

Mik ezek? Ez az elhatározás ambiciózus célkitűzést jelent számunkra. Hosszú távra és visszafordíthatatlanul akarunk nyitni egy olyan energiaellátás felé, amely környezetbarát, megfizethető és ugyanakkor biztonságos is. Az oda vezető út pedig olyan gazdasági ágazatokban történő befektetésekből áll, amelyek amúgy is a jövőt képviselik. Ezt a döntést Németországban széles társadalmi többség támogatja. Az atomenergia társadalmi felhasználásáról folytatott vita hosszú éveken keresztül intenzíven foglalkoztatta mind a politikai, mind a társadalmi életet. Mára kialakult egy széles, demokratikus konszenzus arról, hogy ez az energiapolitikai átnyergelés kivitelezhető – technikailag, elméletileg és gazdaságilag egyaránt. Fukusima tragédiája az atomenergia kockázatainak újraértékeléséhez vezetett, és felgyorsította az energiapolitikai rendszerváltást. Ugyanakkor Németország alapvető döntése a megújuló energiafajtákra való átállásról és az atomenergia leváltásáról már korábban megszületett. Ez a döntés összhangban áll a klímavédelem melletti elkötelezettségünkkel. Így most csupán korábban kell elérnünk azt a célkitűzést, amelyet a német szövetségi kormány már 2010 októberében a megújuló energiafajták hasznosításának kiépítéséről tett.

 
Szomszédaink és partnereink nagy figyelemmel kísérik és részben kritikus szemmel nézik átállásunk felgyorsítását. Pedig egyvalami biztos: Németország alapos mérlegelést követően ambiciózus, ám reális célokat tűzött ki magának. A célkitűzések megvalósításánál pedig ugyancsak felelősségteljesen fogunk eljárni: marad az ellátásbiztonság, a finanszírozhatóság és a klíma-, illetve környezetbarát technológia. 2011 márciusáig Németország 17 atomreaktora az ország energiaszükségletének 22 százalékát állította elő. Miután 2011 márciusában nyolcat közülük leállítottak, a fennmaradó kilenc mintegy 15 százalékot termel meg. De a nyolc legöregebb reaktor leállítását követően is a telepített biztos energiatermelési kapacitás nagyobb mértékű, mint a valaha mért országos csúcsfogyasztás.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.