Tippek az energiatakarékos főzéshez

Főzzön átlagos hőmérsékleten.

Ha három tál étele van, amelyeket egymástól kissé eltérő hőmérsékleten (például 150°, 175° és 200°-on) kíván megsütni a sütőben, az átlagos hőmérséklet (a példában 175°) kiválasztásával süsse meg egyszerre a három tál ételt.

Használjon az égők nagyságának megfelelő fazekakat és lábasokat.
Az égő nagyságának megfelelő edény az energia nagyobb részét hasznosítja, s ezáltal csökkenti az elveszett hőmennyiséget.

Tartsa tisztán a sütőt és az égőket.
A tiszta sütő jobban hasznosítja az energiát.
A sütőt a sütéstől még forrón maradt állapotában tisztítsa meg.
Ha a sütőben öntisztító program is van, indítsa el rögtön a sütés után, hogy a hő egy részét újra fel tudja használni.
Szükség esetén használja a grill funkciót.
A grill funkció kevesebb energiát használ, és előmelegítésre sincs szükség.

Ne melegítse előre a sütőt, ha nem feltétlenül szükséges
Ha az étel egy óránál hosszabb sütési időt igényel, nincs szükség a sütő előmelegítésére. Használjon a lehető legkevesebb folyadékot. A zöldségek és a burgonya megsütésénél például egy liter víznek mindössze az 1/8-ára van szükség.

Ne kukkantson be a sütőbe
Minden alkalommal, amikor egy kis ellenőrzésre kinyitja a sütő ajtaját, a sütő hőmérséklete 20°-40°-kal csökken. Használjon programozott órát, ha a sütő ajtaján nincs ablak.

Váltson át indukciós főzőlapra
Sokkal energiatakarékosabb, mint a főzéshez használt egyéb hőforrás, mivel az energiát közvetlenül közvetíti az edényhez anélkül, hogy először fel kellene melegítenie az égőt.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.

Nincs hozzászólás

  1. Perillustris

    “Váltson át indukciós főzőlapra”

    Ha amúgy is muszáj cserélnie, ugyebár. Mert ha a működő gázos megy a kukába, s helyette kell 80-100 ezerért újat venni, akkor ezt az árat soha nem hozza be a csere.