Tippek az energiatakarékos élelmiszertároláshoz

Fölöslegesen ne nyissa ki a hűtőszekrényt.

Nemcsak arról van szó, hogy a készüléknek le kell hűtenie a beáramló meleg levegőt, hanem arról is, hogy az meg is növeli a készülék belsejében a páratartalmat, ami jégképződést idéz elő. Ez pedig magasabb energiaszámlához vezet. Egy másik kellemetlen következmény, hogy nagyobb a veszélye az ételek kifolyásának, illetve annak, hogy megnő a baktériumok száma.

Szervezzen és tervezzen
Úgy tud gondoskodni arról, hogy a hűtő a lehető legkevesebb ideig legyen nyitva, hogy már az ajtó kinyitása előtt végiggondolja, mire lesz szüksége, sőt rendet tart a hűtőjében, hogy gyorsan megtalálja a dolgokat. Ugyanakkor már a hűtőbe rakodás előtt rendszerezze az élelmiszereket. A zöldségek és gyümölcsök bepakolásához vegye ki a salátás ládákat, csukja be az ajtót, majd a már megtöltött ládákat tegye vissza.

Használja a takarékos fokozatot
Vagy állítsa be a termosztátot a hűtőszekrényben +4 – +5 fok körüli hőmérsékletre, a fagyasztóban pedig -18 fokra. Ezek az elfogadható üzemeltetési költségeket kiváltó és az ételek legjobb tartósítását biztosító optimális hőmérsékletek. Ne állítsa a hőmérsékleteket túl alacsony értékre, mert egy fok különbség már 6-8% átlagos növekedést idéz elő az energiafogyasztásban.

Mindig legyen tele a hűtője és a fagyasztója.
Ha nagyobb mennyiségben tárol hideg dolgokat a hűtőszekrényben, a készülék jobban tudja tartani a hőmérsékletét, mivel kevesebb hideg levegő tud kiszökni az ajtó kinyitásakor.

Rendszeresen olvassza le a jeget
Egy 5 mm vastag jégréteg 30%-kal emeli az energiafogyasztást, így ajánlatos rendszeresen jégmentesíteni a hűtőszekrényt és a fagyasztót. Sok új fagyasztó jégmentes technológiát alkalmaz, ezzel fölöslegessé válik a jégmentesítés. Ez optimális energiahasznosítást eredményez – és Önnek soha nem kell jégmentesítéssel töltenie az időt!

Használjon két kis hűtőszekrény helyett egy nagyot.
Ha a háztartás szükségletei megnőnek, ne egy új hűtőszekrény vásárlásával oldja meg a problémát. Egyetlen nagy hűtőszekrény kb. 20%-kal kevesebb energiát használ, mint két ugyanolyan kapacitású ugyanolyan típus.

Legyen a hűtőszekrény külső felülete is mindig tiszta
Ha önálló készüléke van, ne felejtse el rendszeresen megtisztítani a kondenzátorrácsot és néhány cm-re elhúzni a hátsó faltól a készüléket, hogy megfelelő szellőzést biztosítson körülötte. Az elégtelen szellőzés akár 10%-kal is növelheti az energiafogyasztást.

Ne tegyen meleg ételt a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba.
Ez megnöveli a belső hőmérsékletet, megemelkedik az energiafogyasztás, ugyanakkor a többi étel is felmelegedhet. Másrészt okos dolog lehet a fagyasztott termékeket a hűtőszekrényben felolvasztani, mert ilyenkor a hűtőszekrény egy kis “potya” hideghez jut.

Vegyen olyan készüléket, amely “ajtóriasztóval” van felszerelve.
Vagy olyat, amelyen az ajtó magától becsukódik. Ez gondoskodik arról, hogy az ajtó jól be legyen csukva, vagy hogy Ön legalább tudjon róla, ha nincs, így nem megy kárba az energia, ha az ajtó véletlenül nyitva marad.
Ne telepítse a hűtőszekrényt vagy a fagyasztót hőforrás közelébe.
A közelben lévő hő csökkenti a kompresszor és a kondenzátor hatékonyságát.

Ellenőrizze a tömítést
Időnként ellenőrizni kell, hogy az ajtót a hűtőszekrény vázához rögzítő puha műanyagon nincsenek-e rések, vagy nem válik-e el. Az ajtónak szorosan rá kell simulnia a tömítésre. Ha nem, akkor a hideg levegő kiszivárog a hűtőszekrényből. A tömítés és az ajtó közé egy papírlapot dugva lehet megnézni, hogy szorosan zár-e az ajtó. Csukja be az ajtót, majd húzza kifelé. Enyhe húzóerőt kell tapasztalnia. Ha nem így van (vagy a papír éppen kiesik, amikor elengedi), lehet, hogy a tömítés elhasználódott és ki kell cserélni.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.