Van valami, amit a háziasszonyok a karácsony közeledtével mindig megkísérelnek… ez a karácsonyi sütemény elkészítése.

Tippek az energiahatékony sütéshez 1.

Van valami, amit a háziasszonyok a karácsony közeledtével mindig megkísérelnek… ez a karácsonyi sütemény elkészítése.

Nem csak az ünnepi hangulat, de sokszor a gyerekek, a kedvesünk, vagy épp a saját étvágyunk kívánja meg. Mielőtt hozzálátsz a sütkérezéshez, gondolkodj el azon, hogyan tudnád sütődet a lehető legenergiatakarékosabban használni!
Előfordul, hogy környezetbarátnak lenni annyit jelent, mint egyszerűen újragondolunk egyszerű kérdéseket. Amikor a megfelelő eszköz kiválasztásán gondolkodunk, néha érdemes befektetni kisgépekbe, melyek kevesebb áramot fogyasztanak – így még pénzt is takaríthatunk meg. Navigációként, íme néhány tipp – reméljük az ünnepek után is hasznát veszed.

1. Használj grillsütőt

Anyám egyedül él, és minden egyes alkalommal, amikor krumplit sütött magának, vagy csak egy tál süteményt akart unokáinak sütni, rettenetesen bűnösnek érezte magát, hogy be kell gyújtania a hatalmas sütőjét. Vettem neki egy grillsütőt, és azt használja mindig. Persze nem veri a hagyományos sütőt, de könnyebben lehet benne pitét és más süteményeket is sütni. Gyorsabban melegszik és lényegesen kevesebb energiát használ fel.

2. Használj konvekciós sütőt

A sütési idő csökkenthető a konvekciós sütőnek hála. A hozzáadott alapanyagok körül forró levegő áramlik, ez teszi lehetővé, hogy egyenletesen süljön meg benne az étel. Nem kell sehova beépíteni, felszerelni – hordozható, akárhova magunkkal vihetjük. Akár 80 százalékkal több energiát takaríthatsz meg vele.

3. Melegítsd elő a sütőt, ha készen állsz

Az előmelegítés körül folytonos vita van.  Rengeteg olyan dolog van, amit el lehet kezdeni hideg sütőben, de általában a sütés megköveteli a forró sütőt. Mindazonáltal, csak azért, mert a recept első lépéseként azt olvassuk, hogy kapcsoljuk be a sütőt, az nem jelenti azt, hogy ezt is kell tenni. Kapcsold be a sütőt tíz perccel azelőtt, hogy készen lennél, másképp egyszerűen csak pazarolsz.

4. Ne leskelődj!

Emlékezz, amikor gyerekkorodban tárva-nyitva hagytad az ajtót, a szüleid biztos veszekedtek veled, hogy nem a szomszédot/utcát fűtik. Nos, gondolj erre minden alkalommal, amikor feleslegesen nyitogatod a sütő ajtaját. Helyezd el jól a sütőrácsot, mielőtt bekapcsolod a sütőt, valamint tartsd tisztán az ablakot, így láthatod mi történik benn anélkül, hogy ki kellene nyitnod az ajtót.

5. Viseld gondját a készüléknek!

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha lefóliázod a sütő alját, akkor megakadályozod, hogy a légáramlás hatékonyan működhessen, és szépen áthúzod a költség-hatékony sütés lehetőségét.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.