Tiltakoznak az óriási vízerőmű ellen

A munduruku bennszülött brazil törzs tagjai és a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái közösen tiltakoztak hétfőn az Amazonas-vidék szívében lévő Tapajos-folyó mentén tervezett gigantikus vízerőmű építése ellen.

A kormány tervei szerint egy 7,6 kilométernél is hosszabb duzzasztógát és egy több mint nyolcezer megawatt teljesítményű vízerőmű épülhet meg a területen. A tiltakozást az erdők március 21-i világnapja alkalmából rendezte a szervezet. Dél-Amerika legnagyobb energiaprojektje ellen heves az ellenállás. A New York méretű medence ugyanis tönkreteszi a munduruku törzs életterét, ráadásul az esőerdő hatalmas területei is áldozatul esnének. Az észak-brazíliai Pará államban lévő Tapajos-folyó egy pontján, amit a 12 ezer fős törzs szentként tisztel, óriási zászlót feszítettek ki, hogy tiltakozzanak az építkezés ellen.

A Sao Luiz Tapajos nevű duzzasztógát újabb konfliktusforrás, amely veszélyezteti az amazonasi esőerdő jövőjét. Ahelyett, hogy olyan természetes erőforrásokra támaszkodna, mint a szél és a nap, a kormány újabb vízerőművet épít az egyik legnagyobb faji sokszínűséggel rendelkező területen. Az energia 70 százalékát már most is a vízből nyerik – bírálta a brazil kormányt a Greenpeace.

Nyilvánvaló, hogy a halak, delfinek vagy tengeri tehenek nem tudják átugrani a gát 53 méteres falát, így drámaian meg fog változni az élet összetétele a folyóban – mondta a Greenpeace Amazonas-koordinátora.

A projekt, amely tucatnyi újabb gátat jelentene, húszmillió háztartás energiaellátásáról gondoskodna a tervek szerint. A kormány a projekt költségeit eredetileg 18 milliárd reálra (1370 milliárd forintra) becsülte, időközben azonban 30 milliárd reálra emelték az összeget. A szintén sokat vitatott, a Sao Luiz Tapajosnál is nagyobb méretűre, 11 ezer megawatt kapacitásúra tervezett Belo Monte vízerőmű becsült költsége is állandóan nő – írja az MTI.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.