Környezetvédők, őslakos indiánok és hírességek tiltakozása ellenére a brazil környezetvédelmi hivatal zöld utat adott a Belo Monte nevű hatalmas vízerőmű megépítését előkészítő munkálatok előtt. Az államügyész fellebbezést nyújtott be a határozat ellen.

Tiltakozások közepette kezdődhet Brazília új vízerőművének építése

Környezetvédők, őslakos indiánok és hírességek tiltakozása ellenére a brazil környezetvédelmi hivatal zöld utat adott a Belo Monte nevű hatalmas vízerőmű megépítését előkészítő munkálatok előtt. Az államügyész fellebbezést nyújtott be a határozat ellen.

A hivatal döntése értelmében a Norte Energia nevű cég megkezdheti közel 240 hektár erdő kiirtását és a Xingú folyóhoz vezető utak megépítését, magának az erőműnek a megépítéséhez azonban még további engedélyek szükségesek – számol be a BBC News (bbc.co.uk/news).
A becslések szerint 11-17 milliárd dolláros (2200-3400 milliárd forint) erőművet az Amazonasba ömlő Xingú folyón hoznák létre Észak-Brazíliában, a Pará állambeli Belo Monte közelében. A 11 ezer megawatt kapacitású komplexum megépülése esetén a világ harmadik legnagyobb vízierőműve lenne a Jangce folyón található kínai Három Szoros-gát és a Paraná folyó brazil-paraguayi határszakaszán épült Itaipu vízerőmű után.

Környezetvédőket, helyi parasztokat és más érdekelteket képviselő hatvan civil szervezet létrehozta a Xingú örökké él elnevezésű nyomásgyakorló csoportot. A tömörülés közleményében “diktatorikus aktusnak” nevezte a döntést, és hangsúlyozta, “minden erejével” folytatja az ellenállást.
A már közel 40 éve napirenden lévő beruházás ellenzői szerint elfogadhatatlan, hogy az erőmű megépítésével járó elárasztások következtében a Xingú folyó mentén kitelepítsenek mintegy 16-50 ezer őslakost. A bírálók szerint az erőmű gazdaságilag is életképtelen lesz.

A civil mellett hivatalos úton is folyik az ellenállás: Felicio Pontes államügyész fellebbezést nyújtott be a zöldhatóság döntése ellen arra hivatkozva, hogy a beruházás korábban rögzített előzetes feltételeit nem teljesítették, különös tekintettel a károsodott területek rehabilitációjára. “Az ilyen döntéseknek köszönhetően ma azt mondhatjuk, hogy a környezetvédelmi hatóság a szerzője az amazóniai környezet elleni legsúlyosabb véteknek” – hangsúlyozta Pontes.
A beruházást korábban az egyházmegye püspöke is élesen bírálta. Az osztrák származású Erwin Kräutler kijelentette: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök kormányának eljárása “diktatórikus és arrogáns”. Kräutler szerint “teljesen alulbecslik a projekt következményeit, amelyek visszafordíthatatlanok lesznek. (Lula brazil elnök) azt ígérte, beszélni fog az emberekkel, de a dialógus végül elmaradt.”

A kormány álláspontja szerint a majdan 23 millió háztartást villanyárammal ellátó Belo Monte megépítése kulcsfontosságú az ország gazdasági fejlődése és a munkahelyteremtés szempontjából. A kabinet szerint a beruházás nem fenyegeti az őslakosok területeit, a projekt káros társadalmi és környezeti következményeinek kezelésére pedig dollármilliókat fordítanak.
Az erőmű ügye akkor került a szélesebb nyilvánosság homlokterébe, amikor egy 2009-es Sao Paulo-i koncertjén Sting is csatlakozott a tiltakozók táborához. A brit énekes felhívott a színpadra egy Raoni nevű, közismert brazil indiánt, és elítélte a beruházást. A projekt ellenzői maguk mellett tudhatják James Cameron hollywoodi rendezőt és más hírességeket is.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.