Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Tilos a hajózás az Antarktiszon

Tilos a hajózás az Antarktiszon

Többé nem hajózhatnak antarktiszi vizeken nehézolajjal üzemelő járművek, a 60. szélességi foktól délre járó hajóknak más üzemanyagra kell áttérniük.

Az ENSZ szakosított intézményeként működő Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) Londonban jelentette be, hogy a nehézolaj tilalma augusztus 1-jén életbe lépett. A szabályozás a hajókról történő szennyezés megelőzéséről szóló 1973. évi nemzetközi egyezmény és az ahhoz csatolt 1978. évi Jegyzőkönyv kiegészítése, és azt is magában foglalja, hogy nehézolajat még csak szállítani sem lehet az antarktiszi régióban. Természetvédő szervezetek üdvözölték a döntést, amelyet véleményük szerint az Északi-sarkvidékre is ki kellene terjeszteni. A MARPOL egy másik módosításával a károsanyag-kibocsátástól védő zónát alakítottak ki az észak-amerikai partoknál. A térségben szigorúbb határértéket vonnak meg a kén-, nitrogénoxid-, valamint a részecske-kibocsátást illetően. A változtatás mérföldkő a hajók károsanyag-szennyezésének csökkentésében, valamint a partvidékeken élők egészségének megóvásában – vélekedett a Nabu német természetvédő szövetség egyik vezetője. Mint mondta, az Északi- és a Balti-tengeren is szigorítani kellene a szabályokat és ki kellene terjeszteni a védőzónát.

Ajánlott tartalom

Jégkorszaki tengeri moszatokat azonosítottak Skócia partjainál

A legutóbbi, nagyjából 16 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett jégkorszak óta fennmaradt tengeri moszatokat fedeztek fel a kutatók Skócia, Írország és Franciaország partjainál.