Tibetben épül a világ legmagasabban fekvő napelem-mezője

4000 m felett, a Tibeti-fennsíkon épül meg a Föld legmagasabban fekvő napelem-mezője. A beruházás nem meglepően a világ legnagyobb napelem-gyártója, a Suntech Power Holding-hoz kötődik.

Ha valaki meg akarja látogatni a tervek szerint évente 20.000 MWh megújuló energiát termelő létesítményt, íme a pontos helyszín: Chek Kang falu, Sangri megye, Shannan prefektúra – Tibeti autonóm tartomány.
A cég egyébként nem ma kezdte a térségben a napelem-ipart, a többi között eddig több mint 50 önálló napelemet adományozott helyi iskoláknak, közösségi épületeknek, családi otthonoknak. Sőt, tőlük kapott napelemet a Mount Everest alaptábora is, amelynek segítségével a hegymászók folyamatos és tiszta energiához juthatnak.
Habár a környék a magasról lezúduló hegyi folyóknak köszönhetően jól el volt látva hosszú évtizedeken keresztül a vízenergiával, a legutóbbi időkben egyre gyakoribbá váló aszályok komoly gondokat és fennakadásokat okoztak, nem is beszélve a vízgyűjtők kiürüléséről. A zöld mega-beruházás célja a vízenergia kiváltása mellett a környékbéli áramkimaradások kiküszöbölése, valamint a helyi zöld-biznisz beindítása. Ez a napelem-farm pedig – a tervek szerint – csak az első lépés.

 
Dr. Zhengrong Shi, a Suntech alapítója és vezetője elmondta: Tibet adottságai – így az erős napsugárzással párosuló alacsony hőmérséklet – kiválóak a fejlett napelemes technológiák kiépítéséhez, és büszkék rá, hogy beruházásukkal részt vehetnek a térség törékeny természeti egyensúlyának fenntartásával párosuló üzleti megoldások kiépítésében.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.