Téves gazdasági elemzés vezethetett országok közötti vitához?

Téves adatokon alapulhat az EU-Kína közötti napelem gyártással kapcsolatos vita. Az Európai Bizottság ugyanis újra átvizsgálja az Europressedienst német cég által szolgáltatott adatokat, amely alapján Brüsszel egy lehetséges minimál ár meghatározását, illetve büntetővámot helyezett kilátásba a Kínából érkező napelemekre azok túlzottan alacsony dömpingára miatt.

Az EU-Kína napelemmel kapcsolatos vita egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a ProSun napelem gyártó cég panasszal fordult az Európai Bizottsághoz, amely szerint Kína dömpingáron kínált napelemekkel árasztja el Európát. A panasz alapja a jelenleg is vizsgált Europressedienst tanulmány volt. A tanulmány adatait a bonni székhelyű Europressedienst tanácsadó cég szolgáltatta és segített a tanulmány elkészítésében. Az elemzés során a szerzők arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a kínai cégek túlzottan alacsony árú napelemekkel árasztják el az európai piacot. Az Europressedienst által készített tanulmány adatait főleg a napelem-telepítő és szerelő cégek kérdőjelezték meg, szerintük ugyanis eltúlozták benne az EU napelem gyártó kapacitását. A Reuters értesülései szerint az Európai Bizottság is újra megvizsgálja a tanulmány alapjául szolgáltatott adatokat.

A Szövetség a Megfizethető Napenergiáért (Alliance for Affordable Solar Energy, AFASE), 750 napenergiával foglalkozó céget – ez összesen 77 000 munkahelyet is jelent – magába foglaló szervezet képviselője szerint az Europressedienst elfogult és pontatlan információk alapján dolgozott. Továbbá az AFASE-nál úgy vélik, hogy az Europressedienst az adatokat a ProSun megbízásából gyűjtötte. Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke szerint: „A dömpingellenes vámok jelentős mértékben hátráltatnák az amúgy is gyenge napenergia piacot Magyarországon. Hazánkban nincsen sajnos egy jól kidolgozott, hatékonyan működő megújuló energia átvételi rendszer és emiatt ez még inkább súlyosbítja a helyzetet az erősen árérzékeny magyar piacon. A kivetett vámok által indukált árnövekedés miatt csökkenne az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt, ami komoly bevételkiesést jelent a szolár cégek számára és veszélybe sodorja működésüket.” Az Európai Bizottság nyilatkozata alapján a jelenlegi vizsgálat nem befolyásolja a hétvégén kötött megegyezést, amely szerint nem vetnek ki plusz adókat a Kínából érkező napelemekre.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.