Teszt alatt a szép új világ

Háztartások, falvak, sőt egész városok, amelyek önmaguk termelik meg a lakóik számára szükséges energiát. Első hallásra ez csak egy a hangzatos elképzelések közt – ám a japán Saitama városban hamarosan megkezdődik az önfenntartó lakókörzetek tesztje.

Japánban olyan háztartásokat tesztel a Honda, amelyek képesek önellátó módon energiát termelni, ráadásul nem csupán a ház körüli célokra, hanem az elektromos autós közlekedéshez is. A teszt során a Honda nem csupán autókat, hanem energiatermelő rendszereket is üzembe állít: a Honda Smart Home System egy, a közműhálózatot kiegészítő, de igény esetén attól függetlenül is működtethető, napelemekkel kiegészített, kombinált ciklusú gázmotoros rendszer. Amolyan házi erőmű ez, amely egyszerre alkalmas hő és elektromos áram előállítására. A HSHS rendszereket már jövő tavasszal üzembe állítják a teszt színhelyén, az 1,2 millió lakosú Saitamában.

 
Az E-Kizuna projekt persze nem csupán a műszaki alkalmasságról, hanem a környezeti tudatosság növeléséről is szól, az energetikailag önfenntartó város koncepciója ugyanis csak megfelelő szemlélettel lehet életképes. Ez az elektromos járművek „hálózatbarát” töltését éppúgy feltételezi, mint a megfelelő, gazdaságos vezetési technikák elsajátítását, és általában a közlekedéshez való hozzáállás megváltoztatását. Csak így érhető el ugyanis az E-Kizuna projekt résztvevői által kitűzött cél: 2015-re a 2000-es érték 50 százalékára kívánják visszaszorítani a háztartások teljes (tehát közlekedéssel súlyosbított) széndioxid-emisszióját.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.