TeSzedd! – Több ezer tonna szemetet szedtek össze az önkéntesek

Az első becslések szerint több ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze önkéntesek szombaton a “TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” hulladékgyűjtési akcióban – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb önkéntes akciójában 800 helyszínen mintegy 162 ezer önkéntes vett részt. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, a TeSzedd! akció fővédnöke Veszprémben húzott kesztyűt, hogy tevékenyen is részt vegyen a rendezvényen. Az összegyűjtött szemetet a következő egy hétben országszerte legális hulladékgyűjtő telepekre szállítják. A mozgalomba – amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve szervezett – minden megyében bekapcsolódtak a civil szervezetek, a kormányhivatalok, a vízügyi és erdőgazdálkodási szervek és az állami vállalatok is. Az önkéntesek április 21. óta regisztrálhattak a TeSzedd!

 

mozgalom honlapján, ahol a magánszemélyek és baráti társaságok mellett 156 vállalat, 403 civil szervezet és 551 közintézmény is jelezte részvételét. Nem csak földön, hanem vízen is takarítottak a jelentkezők, önkéntes búvárok merültek alá a Balatonban, és az Aggteleki Nemzeti Park vizei is megtisztultak, a fővárosi Gellért-hegy szikláin pedig ipari alpinisták szedték a szemetet – áll a KIM közleményében.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.