TeSzedd!: országos szemétgyűjtő akció május 21-én

Országos lakossági szemétgyűjtő akciót szerveznek május 21-én, szombaton: a várhatóan több tízezer embert megmozgató esemény az ország történetének legnagyobb önkéntes akciója lehet – hangzott el a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű kezdeményezést beharangozó budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felidézte, hogy néhány éve Észtországban 50 ezer önkéntes 10 ezer tonna hulladékot gyűjtött össze mindössze öt óra leforgása alatt, Szlovéniában pedig 273 ezren több mint 20 ezer tonna szemetet szedtek össze. Mint mondta, Magyarországon is hasonló léptékű megmozdulást remélnek, amire van is esély, hiszen már eddig mintegy 50 ezren regisztráltak a www.teszedd.hu honlapon. Magyarország az unió soros elnökeként is példát mutathat az önkéntesség európai évében – tette hozzá. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az akció nem egy napról szól, hagyományt akarnak teremteni. Ehhez csatlakozott Rétvári Bence, aki szerint “aki egyszer részt vesz egy ilyen programban, az később sem fog szemetelni”. Mint mondta, a megmozdulás “igazi közösségi élményt” nyújthat. A www.teszedd.hu honlapon magánszemélyek, iskolák, munkahelyi és más közösségek is regisztrálhatnak. A jelentkezőkkel felveszik a kapcsolatot a helyi szervezők, akik segítenek kialakítani a hulladékgyűjtő csapatokat. A munkát a területileg illetékes vízügyi igazgatóságok is segítik majd, a szemét elszállítását pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezi meg.

 

 “Szedjük össze magunkat és a szemetet” – buzdított mindenkit Hámori Gabriella színésznő, az akció egyik nagykövete, aki arra is kitért, hogy a honlapon található térképre bárki feltöltheti az általa ismert illegális szemétlerakó helyeket, s így összeállhat egy részletes lista a felszámolandó szemétkupacokról. A TeSzedd! akciót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezi; további információk a www.teszedd.hu honlapon és az akció Facebook-oldalán érhetők el.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.