TeSzedd! – A hosszú távú cél a szemléletformálás

A TeSzedd! mozgalom nem csak egy nap közös szemétszedésről szól, hosszú távú célja a szemléletformálás annak érdekében, hogy a hétköznapokban kevesebbet szemeteljünk, és általában környezettudatosabban éljünk – hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az országos önkéntes szemétgyűjtő akció szombati megnyitóján Budapesten.

A kezdeményezéshez több mint 162 ezren csatlakoztak, magánszemélyek, iskolák, munkahelyi és más közösségek is regisztrálhattak a www.teszedd.hu honlapon. Az egyes településeken szerveződő csapatok munkáját helyi koordinátorok segítik. Az akcióhoz csatlakozók nemcsak a szemétszedésben, hanem az illegális hulladéklerakó-helyek feltérképezésében is segíthetnek. A nagyszabású program fővárosi megnyitó rendezvényére az Erzsébet téri Gödör Klub melletti füves területen került sor. Mint Rogán Antal V. kerületi polgármester elmondta, “kicsit csaltak”, mivel megbeszélték a klubbal, hogy ezúttal ne szedjék fel a péntek este felgyülemlett hulladékot, hogy látszódjon, mennyi szemetet hagy hátra az esténként itt bulizó 3-4 ezer fiatal. A polgármester szerint a fővárosban a szemetelés, és nem az illegális szemétlerakó-helyek jelentik a legnagyobb gondot.

 
Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság több mint 40 százaléka végez önkéntes munkát, s ezzel az ország messze az uniós átlag felett jár. Emlékeztetett arra, hogy 2011 az önkénesség európai éve, és június elején rendezik meg az önkéntesek hetét Magyarországon. F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint a több mint 160 ezer résztvevő azt bizonyítja, hogy “paradigmaváltás” tanúi vagyunk a környezettudatosság és az önkéntesség terén. A TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért a szervezők szerint az ország történetének legnagyobb önkéntes akciója. “Felszedjük a szemetet a közparkokból, az utak széléről, a szántóföldekről, a vízpartokról, sőt a Balatonnál a víz fenekéről is” – sorolta a helyszíneket a vidékfejlesztési miniszter. Valóban, Balatonfüreden önkéntes búvárok a tóból gyűjtik a hulladékot a Veszprém Megyei Búvárklub szervezésében. Az egész országból több mint negyven búvár vesz részt a víz alatti szemétszedésben, sőt a szlovákiai Komárnóból is érkezik segítség.

 
Olajos Károlynak, a megyei búvárklub elnökének tájékoztatása szerint a Tagore sétány által határolt partszakaszon merülnek a Balatonba, mivel a több mint egy kilométeres, forgalmas sétány mentén feltételezik a legtöbb vízbe dobott hulladékot. A hagyományteremtőnek szánt országos szemétgyűjtő napot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezte a vízügyi igazgatóságok, a nemzeti parkok és más érintett szervezetek közreműködésével; további információk a www.teszedd.hu honlapon és az akció Facebook-oldalán érhetők el.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.