Természetvédők: azonosulni lehet a vidékfejlesztési stratégia fő irányaival

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) messzemenően azonosulni tud a vidék jövőjének fő irányaira tett javaslatokkal, amelyeket a Nemzeti Vidékstratégia koncepciójában a kormány megfogalmazott – hangoztatta Schmuck Erzsébet, az MTVSZ társelnöke csütörtökön Budapesten, a civil szervezet e témáról rendezett sajtótájékoztatóján.

A társelnök szerint a Nemzeti Vidékstratégia tervezete, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi vitára bocsátott, forradalmian új megközelítéseket tartalmaz. Ezért az elképzelések közül több is érdekeket sérthet, például a zsebszerződések felülvizsgálata, ami indulatokat gerjeszthet. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a tárca a vidékstratégiai elképzelésekről a nyílt kormányzás jegyében kezdeményezett társadalmi vitát, és várja a véleményeket. Az államtitkár úgy fogalmazott: a vidék és a város azonos sorson osztozik, így a városiak számára sem lehet közömbös, hogy miként alakul a vidék jövője.

 
Az államtitkár aláhúzta: a vidékstratégia gerince a mezőgazdaság átalakítása, ugyanis a változások és a változtatások megkerülhetetlenek ezen a területen. Példaként mondta, hogy a nagy tőkés társaságok korábbi termelési hegemóniáját meg kell szüntetni. Teret kell ugyanis adni a kis- és közepes vállalkozásoknak és a családi gazdaságok működésének, kialakítva a kisebb gazdasági egységek hálózatára épülő gazdasági modellt. A hálózati gazdaság kialakítása az agráriumban – az államtitkár szerint – megerősíti a vidéki közösségeket, javítja a vidéki életminőséget és munkahelyeket teremt. Így biztonságos és egészséges élelmiszert lehet előállítatni, a természet- és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével, biztosítva a biológiai sokszínűség védelmét is. Schmuck Erzsébet mindehhez hozzátette: a társadalmi vitára bocsátott stratégiának még három további fontos szempontot is figyelembe kell vennie: az élelmiszerbiztonság szavatolását, a helyi energetikai kérdések kezelését és a munkahelyteremtés fontosságát. Emlékeztetett arra: az MTVSZ a társadalmi vitát segítendő saját szervezésű regionális fórumokat is tart. Ángyán József közölte: a vidékstratégia társadalmi vitája várhatóan május végéig tart, júniusban pedig a kormány megtárgyalja a koncepciót. Megjegyezte: a stratégia keretében nemzeti programok sora indul majd. Ősszel az Országgyűlés is tárgyal a tervek szerint a Nemzeti Vidékstratégiáról.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.