Természetvédelmi fejlesztés kezdődött az Aggteleki Nemzeti Parkban

Megkezdődött a védett természeti értékű gyepek megőrzését segítő beruházás az Aggteleki Nemzeti Parkban (ANP), ahol a fejlesztésnek köszönhetően új gépek és adaptereik munkába állításával megindulhat a természetvédelmi célú területkezelés – mondta Kovács Attila, az ANP igazgatóságának titkárságvezetője Jósvafőn tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

A projekt csaknem 250 millió forint európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében valósul meg a jövő év január végéig. A nemzeti park egyik fő feladata, hogy működési területén óvja, védje a természeti értékeket. A területkezelésre alkalmas eszközpark mára elavult, a Natura 2000. védett, valamint fokozottan védett területeken a szükséges mezőgazdasági területkezelési munkákra ugyanakkor speciális gépparkra van szükség, ezért is pályázott és nyert az ANP.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.