Ritka példányt figyeltek meg hazánkban

A világ egyik legritkább sirályaként számon tartott korallsirályt (Larus audouinii) figyeltek meg Magyarországon, és ezzel 405-re emelkedett a hazánkban regisztrált fajok száma.

A korallsirályt a dunatetétleni Böddi-széken figyelték meg több alkalommal mintegy ezer nagytestű sárgalábú és sztyepi sirály társaságában. A korallsirály megjelenése nagy megdöbbenést keltett a hazai madarászközösségben, minden bizonnyal eltévedt, kóborló példányról lehet szó – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kedden az MTI-vel. A sirályfaj kizárólag a mediterráneumban, a parttól távol eső tengeri szigeteken költ. Az állomány legnagyobb része a Földközi-tenger nyugati medencéjében, Spanyolországhoz tartozó szigeteken fészkel, itt található a világállomány 65-70 százaléka. A Földközi-tenger keleti medencéjében fészkelő népessége stagnál, kis mértékben növekvő tendenciát mutat. Újabb kolóniái jöttek létre horvátországi és Portugáliától délre elterülő szigeteken is.

 
 A madarat más tengerparti országokban – Anglia, Hollandia, Dánia – már megfigyelték, a kontinens belsejében azonban ritkán fordul elő. A legfrissebb BirdLife International-jelentések szerint a természetvédelmi erőfeszítéseknek és a halászati módszerek megváltoztatásának köszönhető, hogy az 1975-ben még csak 1000 párat számláló korallsirály-világállomány jelenleg 21 ezer 500 párra emelkedett, és számuk folyamatosan növekszik.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.