Természetvédelem: a virágot óvjuk vagy a falut az árvíztől?

Örök konfliktusforrás a természetvédelem ügye, a laikusok számára ugyanis gyakran értelmezhetetlen egy-egy tiltás háttere. Legutóbb a rezi vár bővítését vétózták meg az illetékesek.

Az általános vélekedés szerint a hazai természetvédelmi rendszerben a legnagyobb problémát a Natura 2000-es besorolású területek okozzák. Elterjedt nézet, hogy a kelleténél több ilyen született, a velük kapcsolatos szabályozás pedig meglehetősen kusza, túlbürokratizált. – Nekem is van olyan kaszálóm, ami Natura 2000-es besorolást kapott, s előírás, hogy júniusnál hamarabb a természeti értékként számon tartott növények miatt nem lehet kaszálni – tudtuk meg a gelsei Néber Szilvesztertől.

 
– Ez azért szerencsétlen, mert a fő kaszálási szezon meg májusban van, a már bimbós, virágzás előtt álló növények akkor rendelkeznek a legnagyobb beltartalmi értékkel. Később sokkal silányabb, kórós takarmányt tudunk csak az állatok elé tenni, ami hamarabb el is fogy, aztán pedig pótolni kell – magyarázta a férfi, aki 132 hektáron gazdálkodik.
Néber Szilveszter azt is hozzátette: a kiesést hektáronként 38 euróval kompenzálja az államon keresztül az EU – de ahhoz, hogy hozzájusson a pénzhez, irdatlan adminisztráción kell átverekednie magát.

 
– Úgy látom, mi magyarok a természetvédelemben is igyekeztünk az eminenseknél is eminensebbek lenni, mert miközben Ausztria mondjuk 7 előírást vállalt be, mi tizennyolcat – tette hozzá a szakember. Keserű tapasztalatokat osztott meg velünk Kele Lajos, a dél-zalai Eszteregnye polgármestere is. Mint elmondta: 6 hektáros komplex hasznosítású árvízcsúcs-csökkentő tározót álmodtak meg a falu határába, amiből a természetvédelmi előírások miatt csak jóval kisebb készülhetett el – az is 3 évig tartó huzavona után.

 
– Korábban a környező dombokról alázúduló csapadékvíz sok kárt okozott a településnek – magyarázta. – Ennek kiküszöbölésére vágtunk bele a tározó kialakításába, amit első nekifutásra 6 hektárosra terveztünk. Aztán jött a természetvédelem, s mondták, hogy a környéken tenyészik egy védett növény, ezért csak kisebb tározó készülhet. Most kíváncsian várjuk, hogy ezzel a mérettel mennyire tud majd megfelelni a feladatának… Hozzátette: valamiképp meg kellene találni az arany középutat a természetvédelem és a közösség érdekei között.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.